Verbouwingsplannen

Huize SIStainable is hier en daar aan renovatie toe. En dat is niet alleen omdat we in een al wat ouder huis resideren (bouwjaar 1929/1931) en het dak wat overeenkomsten met een vergiet begint te krijgen.

In 2020 hebben we de begane grond een update gegeven. Onze huiskamer was na jaren van intensief gebruik, eeuh, laten we zeggen – afgeleefd. En de keuken was voor de catering te klein en onpraktisch ingedeeld, dus die stond ook op de planning.

Tijdens die verbouwing heb ik zelf lekker mee geklust. Dat was vet, want ik houd wel van de handen uit de mouwen steken. En bovendien had ik toch geen keuken, want alles was één grote bouwput beneden. Nu kan ik met trots zeggen dat er ook bloed en zweet van mij in het huis is nedergedaald. Geen tranen, al werden de prijzen rond die tijd wel om te huilen.

De komende verbouwing is zo mogelijk nog intensiever, want het dak gaat eraf. Letterlijk. En dan is het de bedoeling dat we daar een flinke upgrade aan krijgen qua energiebesparende maatregelen. En na oplevering zou het tijdens een regenbui ook gewoon droog moeten blijven binnen. Bonus.

Deze keer klus ik niet mee, want ik kan lekker doorwerken in mijn prachtige half-horeca-keuken. Wel bemoei ik me tamelijk intensief met alle voorbereidingen. Dat bestaat voor nu voornamelijk uit het uitzoeken van opties die binnen de bouwregels vallen, het plannen en uittekenen van de nieuwe zolderindeling, het plan voor de elektra en het finetunen van alle uiterlijke zaken als deuren / handgrepen / lichtknopjes et cetera.

De veranderende regelgeving omtrent energiebesparende maatregelingen vind ik wel een lastige. Zonnepanelen laten leggen is een prima plan. Maar omdat we er ‘even’ voor moesten sparen, zou het zomaar kunnen zijn dat we qua besparing half achter het net gaan vissen.

En rondom de opslag van energie denk ik dat er in de komende 5 à 10 jaar best veel mogelijk gaat zijn, ook voor de standaard huishoudens. Maar ja, daar zitten wij dus nog voor. Net als de rest van Nederland.

Ik denk zomaar dat er nog wat blogs over gaan volgen de komende maanden. En na de verbouwing zitten we er in ieder geval weer warmpjes bij. Letterlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

bewustwording
MISStainable

Knisperende Stilte

De winter. Mij kun je bijna niet blijer maken – behalve wellicht met een donderende onweersbui in hartje herfst. Maar de winter is close second.

bewustwording
MISStainable

Simpel

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als de dagen beginnen te lengen heb ik onbedwingbare neigingen om me terug te trekken naar een afgelegen plek. Ergens waar je met blote voeten in het gras kan lopen, op een eenpittertje je koffie moet zetten en waar de tijd traag tikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *