SYSTEMEN – huishoudtextiel

Voor de handdoeken (en theedoeken en vaatdoeken en beddengoed) heeft huize SIStainable een supersimpel systeem. Daar houdt mijn OCD-brein ook wel van.

Omdat huize SIStainable bestaat uit een wisselend aantal personen (pleegzorg) én mijn werkzaamheden in de catering ook onderdeel zijn van onze inboedel, heb ik een tamelijk uitgebreide collectie huishoudtextiel. In vogelvlucht:

BADKAMER

Na het douchen drogen we ons uiteraard af met een handdoek.  Niet meteen formaat ‘deftig hotel’, maar wel ‘vinden we lekker’. Ik vind zelf witte handdoeken heerlijk luxe. Omdat we om en om de dag douchen, gaan de handdoeken normaliter een week mee. Iedere zaterdag met het kuisen van de badkamer vervangen we de badhanddoeken.

We hebben 24 handdoeken op voorraad, en kunnen er 12 kwijt in een was cyclus. Ik vind het heerlijk om een vol wasrek buiten te hebben hangen met alleen maar wit-wapperende lappen. Ultiem huisvrouwgevoel.

Ook hebben we doekjes, die bij de Hema verkocht worden als monddoekjes. Deze zijn lang in gebruik geweest rondom de medische behandeling van één van onze kinderen, maar inmiddels in gebruik als make-up/fris-je-kop-op doek. Klein, handzaam en gooien we in dezelfde was cyclus als de handdoeken.

TOILETTEN

In de toiletten hangen witte gastendoekjes. Iedere dag worden deze omgewisseld voor een schone, de vieze gaan mee in de handdoekenwas.

KEUKEN

Omdat ik in het dagelijks leven werkzaam ben in de catering, gaan we in rap tempo door vaatdoeken en hand-/theedoeken heen. Ik heb een variant gevonden bij de Hema die me prima bevalt: één zijde heeft lusjes en fungeert als handdoek, de andere zijde heeft een theedoek-functie.

Deze wissel ik bij grotere klussen vaker op een dag en zijn allemaal in thema zwart. Na een week heb ik voldoende om er een volledige (grote) wasmachinetrommel mee te vullen.

BEDDENGOED

Ieder bed heeft een dubbele set beddengoed. In een week was en droog ik alles en kan de volgende cyclus gedraaid worden. Wel heb ik voor crisisplaatsingen twee extra sets liggen, je weet namelijk nooit hoe het leven in pleegzorgland gaat lopen.

Beddengoed vind ik het mooist als het wit is, dus geen gehannes met gekleurde moltons en kussenslopen. Alles kan daarom bij elkaar in de was, schepje baking soda erbij als het een echte schoonmaakboost nodig heeft. Ik hang de beddenwas per bed bij elkaar, want er zijn nogal wat gevoelens als het gaat om kussenslopen die soms op het ‘verkeerde’ stapeltje terecht komen. Zo houd ik makkelijker overzicht en het scheelt een uitbarsting van puberhormonen (niks ten nadele van hormonen, maar ik heb mijn handen al vol aan andere zaken).

Om overzicht te krijgen op de eeuwig terugkerende wassen die gedraaid moeten worden, heeft het mij erg geholpen om te investeren in logisch bij elkaar te wassen items. Daarom heb ik het huishoudtextiel dan ook ‘achterstevoren’ bedacht: wat kan ik bij elkaar in de was mieteren? En vanuit die redenatie pas ingekocht.

Hoe doe jij dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *