Spaarzegels

Handdoeken, pannen, Wuppies, moestuintjes, bewaarbakjes, boodschappenpakketten, korting voor de Efteling: een geoefende lezer kan hieruit halen in welke drie winkels ik het meeste kom.

Er is niks mis met sparen, dat zullen alle Nederlandsch ingestelde meeleeszielen wel met me eens zijn. Ga je jaarlijks naar de Efteling met het hele gezin, dan is een korting mooi meegenomen. Zijn je handdoeken tot op de draad versleten en kan je wel een nieuw setje gebruiken – be my guest!

Toch zitten er wat haken en ogen aan deze ongebreidelde spaarmanie.

Vroeger, toen ik nog een ouderwetse portemonnee had, zat die standaard vol met kassabonnen en spaarzegels (en verdacht weinig geld). Inmiddels heb ik een pasjeshouder. Kassabonnen sla ik af of staan online op mijn account.

Die zegeltjes verdwenen lange tijd in mijn jas- of broekzak, thuis haalde ik ze eruit en deed ze in een vakje in de ladekast. Die lade harkte ik eens in de zoveel tijd leeg (meestal als die niet meer dicht kon) om er dan achter te komen dat de meeste spaaracties niet meer liepen. In de prullenbak ermee dan maar.

Daarna kwam de gefocuste spaarfase. Tijdens die fase noteerde ik in mijn agenda wanneer een actie afliep en stuurde een week ervoor een oproepje rond waarin stond dat ik nog zegels had voor het één of ander. Reageerde daar niemand op, dan hing ik de zegels in de desbetreffende supermarkt aan het prikbord met de mededeling dat deze vrij mee te nemen waren.

In de eerste fase spaarde ik en gooide weg. In de tweede fase kostte het me tijd en aandacht om alles zo efficiënt mogelijk in te zetten. Inmiddels zit ik in de derde fase: wat heb ik ervoor over?

In deze fase spaar ik bij twee winkels koopzegels (want meer rente dan op welke spaarrekening dan ook). De spaarzegels voor losse acties gaan digitaal en als ik eraan denk, kan ik die doneren. Zo niet, dan verlopen ze.

Die handdoeken/pannen/opbergbakjes heb ik niet nodig, want we hebben genoeg. Dat we genoeg hebben is een luxe, dat weet ik. En dat ik er tevreden mee ben, is een luxe mindset.

Even voor de duidelijkheid: ER IS NIKS MIS met eender welke fase. Het is ook niet zo dat wat bij mij toevallig de derde fase is, de ultieme vervulling van alle voorgaande fases is. Het is vooral leuk om jezelf eens te onderzoeken – in welke mindset zit jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *