Seizoensartikelen

Na een periode van lampjes en glimmertjes in de boom komt bij de meeste mensen de kriebel om alles af te tuigen en met een schone, rustige lei te beginnen. En waar het optuigen bij ons een heel ritueel is (met een passend muziekje, enthousiaste kinderen, minimaal drie gebroken kerstballen en gek genoeg altijd een aan één kant volgehangen kerstboom) is het afhalen en opruimen een werkje dat bij mij terecht komt. Op zo’n nietszeggende maandagochtend. Waarop het grijs is druilerig weer is.

Ik zeg trouwens wel ‘kerstboom’, maar eigenlijk hebben we die helemaal niet. Sinds mijn opa is overleden heb ik zijn Monstera Deliciosa (die in spreektaal geduid wordt als ‘gatenplant’) in huis. Deze plant is inmiddels groter dan ik en laat zich jaarlijks met liefde extra versieren. Ik weet zeker dat-ie het prima vindt, want ieder jaar staat-ie fier te schitteren met de lampjes tussen zijn  takken en de glinsters aan de stengels gedrapeerd. En in de lente bedankt hij ons voor de feestelijkheden door ons een aantal prachtignieuwe bladeren te schenken. It is a happy plant.

De kerstboom heeft bij ons een aantal gedaantewisselingen ondergaan in de jaren dat we de feestmaand ingingen. We startten de reis minimalistisch: met slechts een aantal zilverkleurige ballen.
We hebben de traditie om nadat de Kerstdagen achter de rug zijn, een paar kerstballen te kopen in de uitverkoop. Ze zijn dan met 50% korting, en dat scheelt behoorlijk. Nadat we ze zorgvuldig hebben opgeborgen, zijn ze voor ons nieuw in het daaropvolgende seizoen.

De kinderen (bio of pleeg-, wie er dan ook bij ons woont) gaan altijd mee naar het tuincentrum, en daar mogen ze zelf hun ‘lievelings’ uitkiezen. Die gaat in hun eigen feestbox en daar versieren ze hun eigen kamer mee.
De spullen voor in de Monstera zijn in de loop van de tijd aangevuld met retro kerstballen uit de erfenis van opa&oma en klassiekers met een moderne twist. Zwart met een grafisch patroon en olijfgroene die mooi spelen met de kleur van de bladeren er omheen.

Hoewel de boom groter wordt, houden we de voorraad versieringen beperkt. De beste manier die ik daarvoor ken is om van tevoren te bepalen hoeveel ruimte je wilt reserveren voor deze bepaalde collectie. In ons geval hebben we een Curver box voor de verlichting (een snoer lampjes met verlenging voor in de tuin en een snoer lampjes met verlenging voor in de boom) en een box voor de kerstbling zelf. Is de box vol, dan hebben we genoeg. Omdat er een maximum aan zit, is alles wat we hebben weldoordacht en passend binnen wat wij leuk vinden.

Daarom is het voor mij ook geen probleem om op die druilerige maandagochtend de boom in zijn originele glorie te laten herrijzen. Ik leg met liefde de zorgvuldig bij elkaar gezochte versieringen in hun bedje, bedank ze voor de gezelligheid en geef de boom een high five in de vorm van de eerste plens water met Pokon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *