Luchtig

In een rustig huis is het fijn toeven. Je wordt niet steeds herinnerd aan wat er allemaal eigenlijk nog zou moeten gebeuren, het is een plek van rust. Van ademhalen tussen de gebeurtenissen door.

Veel van de stappen die we zetten naar een gezond leven doen we onbewust. Je kreeg als kind mee dat je je handen moest wassen na de toiletgang. Je weet dat je na een patat-dag het best een dag met meer groente kan inplannen. En in een opgeruimde kamer is het ’s avonds makkelijker om tot rust te komen, dan in een kamer waar stapels wasgoed je vanuit de hoek verwijtend aankijken.

Bij ons is het gebruikelijk dat de kinderen ’s morgens hun bed openslaan, het raam en de deur open zetten. Dan huppelen (nou ja, het zijn pubers: stommelen) ze vrolijk (nou ja, het zijn pubers: morrend) naar beneden, eten ze een ontbijt (nou ja, het zijn pubers: ze schuiven wat naar binnen) en na het eten maken ze hun inmiddels geluchte bed op en kan het raam weer dicht. Tenminste: dat is het plan.

Ik kan er als weldenkend mens niet zo goed bij dat dat systeem niet bij iedereen zo gaat. En dat de pubers in kwestie het op z’n minst vijf van de zeven dagen per week vergeten. Het is een gratis oplossing voor frisse lucht en toch zien ze er het nut niet van in. Of ze zien het nut in theorie wel, maar hebben geen zin om er in de praktijk iets aan te moeten doen.

Voor mij is het simpel: iedere nacht verlies je vocht in de vorm van zweet. Ook je ademhaling draagt bij aan de relatieve vochtigheid. Als je in een goed geïsoleerd huis woont, blijft dat vocht in die ruimte hangen. Huisstofmijt en schimmels gedijen in droge lucht minder goed. Het luchten van je slaapkamer is daarom echt een goede actie om op te nemen in je dagelijkse routine.

Bonus: een goed geluchte ruimte is in de koudere dagen beter te verwarmen. Dat kan in deze tijden zomaar tientjes per jaar schelen, dus dat is zeker de moeite waard.

Bonus twee: alle pubergeuren die er ontstaan als er een collectie sportkleding, deodorantwalmen en half gevulde broodtrommels elkaar ontmoeten worden ook hanteerbaarder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
informatie
MISStainable

So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

bewustwording
Maaike

Cursor

Zoals alles in het leven heeft ook mijn schrijverij een ritme. In de herfst ben ik helemaal in balans, in de winter ben ik aan het contempleren. En als de dagen beginnen te lengen beginnen de onderwerpen, woorden, beelden op te borrelen en schrijf ik me het ongans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *