Hoe ik startte met minimaliseren – hulp.vragen

Er zijn boeken vol geschreven over minimaliseren. Oh, hoe heerlijk ironisch is dat. En hoewel iedereen zijn eigen route heeft, zijn er best wel wat hulpvragen die kunnen helpen bij het ondersteunen van je nieuwe mindset. Hieronder wat voorbeelden.
  • VISUALISEER

Hoe zou je leven eruitzien als je minder spullen hebt om bij te houden, schoon te moeten maken, op te bergen, op orde te houden? Hoe ziet je kledingkast eruit als alles schoon en fris naast elkaar ligt – alleen datgene wat je graag draagt en je goed staat? Hoe ziet je keukenlade eruit als je alleen maar goed bestek en de nodige gereedschappen hebt – geen botte messen en drie pureestampers die je nooit gebruikt en altijd in elkaar haken?

  • HEB JE HET ECHT NODIG

Dit klinkt misschien als een onnodige vraag, maar hoeveel dingen bewaren we niet ‘voor het geval dat’? Kleding voor als je een maat of twee bent afgevallen, herinnert je er alleen maar aan dat je voor je gevoel nu niet echt meetelt. Die set van 24 wijnglazen gebruik je niet eens als je voltallige familie op visite komt, moet je die dan allemaal bewaren?

  • ALLES BESTAAT AL

Bang om dingen weg te gooien die je toch nog nodig hebt? Alles bestaat al! Vraag ernaar in je vriendenkring – wie weet kun je het lenen. Check Peerby, een online deelplatform. Die grasmaaier die je twee keer in het jaar gebruikt hoef je niet standaard in je schuur te hebben staan.

  • DEEL UIT

Is iemand anders meer gebaat bij dit item? Voor mij een heel fijne hulpvraag, omdat veel van de spullen waar ik afscheid van nam toch een soort functie voor me hadden (gehad). Het loslaten ging voor mij makkelijker, omdat alles wat ik kon uitdelen, doneren of verkopen bij mensen terecht kwam die er blijer van werden dan ik. Voor mij een fijn idee dat wat ik niet meer nodig had, toch nog een leven elders had.

Vergeet ook niet om gewoon om hulp te vragen. Hulpvragen zijn handig om ‘langs te denken’, maar praten met anderen (je partner, moeder, buurvrouw, lokale consuminder-groep online) is heel fijn om je gedachten op een rijtje te krijgen.

Onthoud ook vooral dat minimaliseren gaat over jezelf ontwikkelen. Niet wie er ‘het beste’ in is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

gezin
MISStainable

Brainwave

In huize SIStainable wordt er gepoetst met Den Electrischen Tandenborstel. Iedereen heeft zo’n ding en met uitzondering van de logeerpartijen (waarop meestal een analoge borstel mee gaat) wordt deze dagelijks gebruikt.

systemen
MISStainable

Ruk naar links

Ok toegegeven, dit is niet mijn meest serieuze stukje ever. En ondanks datgene wat de titel impliceert, gaat het ook niet over politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *