#cleanoutyourfridgeday
Met de prijzen van voedsel tegenwoordig denken er steeds meer mensen beter na over het efficiënt gebruiken van de boodschappen.
Nou hoop ik natuurlijk dat je dat al deed toen de bloemkolen nog gewoon voor een euro in het schap lagen. Maar nu ze ineens €4,00 kosten, is het extra pijnlijk om ze na twee weken achter uit de koelkast te vissen met een dubieus schimmellaagje erop.
Als je jezelf hierin een tikje herkent, ben je niet de enige. Volgens Milieucentraal mikken we per persoon ruim 30 kilo voedsel per jaar in de kliko. Dat zijn 30 bloemkolen per persoon (of 20 hele grote bloemkolen, als je André van Duijn mag geloven).
Dat heeft verschillende oorzaken.
- TE VEEL INGEKOCHT
Spreekt voor zich. Als je als gezin vier broden per week eet, koop er dan vier. Heb je steeds een half brood over, dan kan je het overgebleven halve brood eten als toast bij een maaltijdsoep. Of je koopt de ene week vier en de andere week drie broden.
- TE LANG BEWAARD
Zie het bloemkoolvoorbeeld hierboven. En iedereen kent wel het brood dat op een gegeven moment een eigen leven begint te leiden. De bananen die drabbig liggen te wezen onder op de fruitschaal. Chips die verlept als je de open zak even achterin de lade opbergt.
- TE VEEL GEKOOKT
In portioneren ben ik zelf niet zo goed. En hoewel mijnheer SIStainable zich met liefde ontfermd over een tweede of zelfs derde portie avondeten, is dat toch niet heel handig.
Voor reden twee en drie is het instellen van zo’n #cleanyourfridgeday een uitmuntend idee. Wij doen dat eens per twee weken, al noemen we zeer insta-onwaardig toch ‘Kliekjesdag’. Alles wat over is van de afgelopen weken wordt opgebakken of in de oven geschoven. Alles komt op tafel, verschillende bakjes en borden voor ieders neus en gaan met die banaan kliekjes.
Over het bewaren van (klaargemaakt) eten schrijf ik binnenkort een blog.

Of kies voor
Deel dit bericht op:

pfas en de GEWONE BURGER
Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

PFAS en de gewone burger
Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).