#cleanoutyourfreezerday

Idealiter maak je je vriezer eens in de twee à drie maanden schoon. Dat is een ideale dag om ook je voorraad te bekijken, een goede inkooplijst te maken en wellicht ook een weekmenu op te stellen met ingrediënten die binnenkort op moeten.

In een eerdere blog schreef ik al over de #cleanyourfridgeday (in ouderwetsch Nederlands ook wel Kliekjesdag geheten). Het nakijken van je vriezer heeft ook veel overlap met het systeem van je koelkast, dus lees dat ook gerust even door.

Het beste moment om je vriezer leeg te ruimen is uiteraard de winter. Als je je spullen uit de vrieslades of, als je een vriesKIST hebt, de vakken hebt gehaald, kunnen die mooi buiten bevroren blijven. In de zomer kan je een wasmand bekleden met bijvoorbeeld handdoeken, alles gesorteerd daarin bij elkaar leggen en afdekken met meer handdoeken.

Vriezers maak je gemakkelijk en simpel schoon met water met een scheutje azijn.

De vriezers van tegenwoordig zijn vaak compleet met een ‘No Frost’-systeem. Dat zorgt ervoor dat het vocht niet vastvriest, maar er via luchtcirculatie uitgehaald wordt. Heb je nog een oudere vriezer, dan loont het überhaupt de moeite om te kijken of een nieuwe vriezer efficiënter is qua energieverbruik. Koelkasten en vriezers zijn tegenwoordig een stuk zuiniger en daarbij komt ook dat je een stuk sneller klaar bent met je schoonmaakronde als je niet eerst een laag ijsvorming moet wegbikken.

Als je je apparaat goed hebt schoongemaakt, kan je je voorraad weer in de vriezer stoppen. Ikzelf maak meteen een lijst van de dingen die ik in op voorraad heb, en sorteer ze uiteraard meteen per soort. Let er ook even op dat er verschillende lades kunnen zijn met verschillende functies.

Zoals altijd heb ik vaak wat bevroren kliekjes in de voorraad liggen. Niet alleen soep of stoofpotjes, maar ook restanten rijst of left-overs van bijvoorbeeld baksels (boterkoek, cupcakes, brownies). Het is fijn om wat voor het grijpen te hebben, maar die voorraad groeit sneller dan dat we het gebruiken.

Daarom plan ik mijn #cleanyourfreezerday vaak in het weekend voordat er een schoolvakantie begint. Samen met de items van de koelkast stel ik dan een weekmenu samen waarmee we wat kunnen interen op de excessieve voorraad en spaar ik daarmee niet alleen het milieu, maar ook een beetje mijn portemonnee.

Binnenkort ook maar eens een blog over de voorraadkast doen?

Zet ik in de planning voor na de zomervakantie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *