Stapsgewijs

Als je je net in de wereld van minimalisme, duurzaamheid en bewustwording begeeft, kan het nogal eens voorkomen dat je je totaal overweldigd voelt door alle keuzes en meningen en onderwerpen en en en...

Er zijn zo verschrikkelijk veel verschillende invalshoeken en iedereen die ook maar iets zinnigs te zeggen heeft, heeft een punt. Het punt is: waar start je nou in hemelsnaam? En als je dan start, hoe raak je niet verdwaald in bijvoorbeeld de hippe commercie rondom de less waste-brigade?

Want zeg nou zelf, wat moet je met rvs rietjes als je voorheen nooit iets dronk uit een rietje? En waarom zou je €40 uitgeven aan die ene hippe thermosbeker als je er nog nooit op uitgetrokken bent voor een lange wandeling waarbij je halverwege toch echt je bakkie troost wilt hebben? En wat heeft het voor nut om die mooie, olijfgroen gehaakte boodschappennetjes te kopen als je nog een stel prima te gebruiken boodschappentassen hebt liggen?
Een groot deel van ons leven lijkt een upgrade te moeten krijgen om er zo instawaardig mogelijk uit te zien. Tenminste, zo lijkt het vaak.

Het goede nieuws is, dat je gewoon je gezonde verstand mag blijven gebruiken. De wereld vergaat niet als je met je oude bigshopper boodschappen blijft doen. Dat deed je tenslotte voorheen ook zonder er een seconde over na te denken.
Valt de tas van ellende uit elkaar (en kan je bijvoorbeeld de losgescheurde handvatten niet meer repareren), dan kan je je in gaan lezen in opties die mogelijk meer sustainable zijn. Als je dan uitkomt bij zo’n mooi gehaakte, instawaardig boodschappennetje – wees er dan blij mee. 🙂

Stapsgewijs kan je dan onderdelen van je dagelijkse gewoontes ontleden en per systeem bekijken of je er iets aan wil gaan veranderen. Zie het als een upgrade. Shampoofles bijna leeg? Overweeg overstappen naar een shampoobar. Laatste wegwerpscheermesje bot geworden? Overweeg overstappen naar een ouderwets schrapertje. Pennen schrijven niet meer goed? Overweeg een navulbare (vul)pen.

Het zijn kleine stappen, overvraag jezelf niet. Je bent goed bezig door erover na te denken en al die stukjes bewustwording bij elkaar kunnen een grote impact hebben op zowel je eigen leven als die van de mensen om je heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
financiën
MISStainable

KLEDING – costs per wear

In een eerdere blog schreef ik over de Capsule Wardrobe. Een kledingkast die in de kern bestaat uit tijdloze kledingstukken en die je als basis gebruikt om je outfits mee samen te stellen. Vandaag iets meer over de financiële kant daarvan.

bewustwording
MISStainable

KLEDING – Capsule Wardrobe, de uitleg

De gemiddelde mens draagt slechts 20% van de kleding die in de kledingkast ligt. Een snelle rekenaar 😉 weet dan dat 80% van je kleding ongebruikt en dus alleen maar kastvulling is. Dat kan beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *