Stapsgewijs

Als je je net in de wereld van minimalisme, duurzaamheid en bewustwording begeeft, kan het nogal eens voorkomen dat je je totaal overweldigd voelt door alle keuzes en meningen en onderwerpen en en en...

Er zijn zo verschrikkelijk veel verschillende invalshoeken en iedereen die ook maar iets zinnigs te zeggen heeft, heeft een punt. Het punt is: waar start je nou in hemelsnaam? En als je dan start, hoe raak je niet verdwaald in bijvoorbeeld de hippe commercie rondom de less waste-brigade?

Want zeg nou zelf, wat moet je met rvs rietjes als je voorheen nooit iets dronk uit een rietje? En waarom zou je €40 uitgeven aan die ene hippe thermosbeker als je er nog nooit op uitgetrokken bent voor een lange wandeling waarbij je halverwege toch echt je bakkie troost wilt hebben? En wat heeft het voor nut om die mooie, olijfgroen gehaakte boodschappennetjes te kopen als je nog een stel prima te gebruiken boodschappentassen hebt liggen?
Een groot deel van ons leven lijkt een upgrade te moeten krijgen om er zo instawaardig mogelijk uit te zien. Tenminste, zo lijkt het vaak.

Het goede nieuws is, dat je gewoon je gezonde verstand mag blijven gebruiken. De wereld vergaat niet als je met je oude bigshopper boodschappen blijft doen. Dat deed je tenslotte voorheen ook zonder er een seconde over na te denken.
Valt de tas van ellende uit elkaar (en kan je bijvoorbeeld de losgescheurde handvatten niet meer repareren), dan kan je je in gaan lezen in opties die mogelijk meer sustainable zijn. Als je dan uitkomt bij zo’n mooi gehaakte, instawaardig boodschappennetje – wees er dan blij mee. 🙂

Stapsgewijs kan je dan onderdelen van je dagelijkse gewoontes ontleden en per systeem bekijken of je er iets aan wil gaan veranderen. Zie het als een upgrade. Shampoofles bijna leeg? Overweeg overstappen naar een shampoobar. Laatste wegwerpscheermesje bot geworden? Overweeg overstappen naar een ouderwets schrapertje. Pennen schrijven niet meer goed? Overweeg een navulbare (vul)pen.

Het zijn kleine stappen, overvraag jezelf niet. Je bent goed bezig door erover na te denken en al die stukjes bewustwording bij elkaar kunnen een grote impact hebben op zowel je eigen leven als die van de mensen om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

gezin
MISStainable

Brainwave

In huize SIStainable wordt er gepoetst met Den Electrischen Tandenborstel. Iedereen heeft zo’n ding en met uitzondering van de logeerpartijen (waarop meestal een analoge borstel mee gaat) wordt deze dagelijks gebruikt.

systemen
MISStainable

Ruk naar links

Ok toegegeven, dit is niet mijn meest serieuze stukje ever. En ondanks datgene wat de titel impliceert, gaat het ook niet over politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *