So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

We schieten weliswaar boven de gemiddelden uit op het gebied van huisdieren, maar verder ligt onze CO2 voetafdruk gemiddeld flink lager dan de gemiddelde Westerling.

Maar voordat ik nu lui achterover ga hangen en vooral luid ga verkondigen dat we zo goed bezig zijn, kan ik die bubbel wel meteen doorprikken:

OOK MET MIJN CARBON FOODPRINT GAAN WE DE WERELD NIET REDDEN.

Na invulling van de calculator van Wren kwamen we uit op een 21,4 ton CO2. Dat staat in de statistieken heel keurig. Maar deze site laat ook even zien wat dat in de praktijk betekent. Door het verbruik in huize SIStainable laat ik namelijk ongeveer 65 m2 aan zee-ijs smelten. Per jaar!

In de Lage Landen weten we als geen ander dat de stijging van de zeespiegel een direct gevolg is van de opwarming van de aarde. En de opwarming van de aarde is een gevolg van de uitstoot (emissies) van onze maatschappij. Het willen hebben van een grotere auto dan de buren, steeds de nieuwste telefoon, ons vaste stuk vleesch bij de avondmaaltijd.

Dat zee-ijs zien we wel eens voorbijkomen in docu’s, met zo’n diepwarme mannenstem eronder die zegt dat we zelf verantwoordelijk zijn. Ecosystemen in de war. IJsberen in het nauw.

Ik vind het heftig dat ik daar ook verantwoordelijk voor ben. En het zorgt er in ieder geval voor dat ik niet achterover kan leunen, omdat we het ‘beter’ doen dan anderen. So there goes that bubble.

‘Klimaatdepressie’ zou zomaar eens het woord van 2023 kunnen worden. Vind ik best gevaarlijk, omdat je bij een depressie vaak niet veel meer uit handen krijgt. De beste manier om met het grote gevoel van onmacht om te gaan is actie. Doe wat je wél kunt.

Die katten ga ik niet wegdoen. En zonder auto is het ook onmogelijk om mijn reguliere werk te doen. Maar ik kan wel schrijven over de dingen die me wel lukken en zo anderen misschien een klein beetje helpen om ook hun gewoontes eens onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
opinie
MISStainable

Postbode Siemen

Altijd als ik start met het dialect van de serie Zaai (insert) praat ik gevoeglijk een half uur door met de slepende ‘el’ van postbode Siemen. En het kost me daarna geheid moeite om weer gezellig te Algemeen Beschaafd Nederlands’en.

bewustwording
MISStainable

Klim Op

In het mooie Dordrecht, waar ik mijn hele leven al woon, worden regelmatig nieuwe huizen neergeplempt. Zo ook op de plek van de oude HBS, dat al enkele jaren leeg stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *