NU NIET

Aan de start van het nieuwe jaar, heb ik het volgende acroniem voor je: NNN. Onthoud deze, ik leg zo uit waarom dit goede kans maakt je mantra voor 2024 te worden. Zeker als het één van je voornemens is om betere keuzes te maken voor de wereld.

Grote kans dat je voornemens bent om gezonder te gaan eten.

Grote kans dat je voornemens bent om nu eens echt te gaan sporten.

Grote kans dat je voornemens bent om minder te scrollen op je scherm.

Voor dat eerste kun je in de verleiding komen om te investeren in een apparaat om je sappen eens slow te gaan juicen. Want zoveel gezondheidsvoordelen. Ook is de kans aanwezig dat je je te buiten gaat aan kookboeken kopen met als onderdeel van de titel ‘afvallen’, of ‘gezond’, of ‘het nieuwe dieet’. En dan heb je ook nog te optie om te gaan investeren in speciale shakes, afvalpillen, magische poeders en wat verder op het internet gepromoot wordt.

Daartegen zeg ik: NU NIET NODIG.

Voor dat tweede kan je investeren in nieuwe sportschoenen. Een passende sporttas en uiteraard dat ene matching setje sportlegging-hemdje-jasje. En die andere, voor als die ene in de was zit. En een nieuwe bidon, want daar moeten nieuwe proteïne-shakes in. En misschien maar meteen zo’n setje met kleine shampoo’tjes, als je het aandurft om na het sporten in de sportschool onder de douche te gaan.

Daartegen zeg ik: NU NIET NODIG.

Voor dat laatste kan je mooie doosjes kopen. Met een tijdsslot. Waar je dan zelf of als gezin je mobieltjes in kunt leggen en kunt aangeven dat je daar twee uur vanaf wilt blijven. (Kreeg je hart daar een kleine steek van? ‘Twee uur?!? Nondeju!’ Dan is het in ieder geval wél een prima voornemen, want blijkbaar nodig.)

Daartegen zeg ik: NU NIET NODIG.

Want:

Je kunt al deze goede voornemens ook doen door AAN DE SLAG te gaan. Je telefoon kan je ook in de boekenkast leggen. Je kunt ook sporten op je oude gympen en in een verwassen t-shirt met ‘Franky say relax’ (F.R.I.E.N.D.S verwijzing). Je kunt ook appels kopen en die eten in plaats van een half maandsalaris te investeren in een apparaat dat dat voor je gaat persen. Je tanden werken vast prima.

Is het dan verboden om dingen te kopen? Aan te schaffen als diepte-investering als je lekker aan de slag gaat met een goede nieuwe gewoonte? Natuurlijk niet!

Toch kan je wel meegesleept worden in consumptief gedrag als je aan iets nieuws start. Alsof je er alleen maar klaar voor bent met de juiste spullen.

Nieuwe gewoontes starten met DE KEUZE OM TE STARTEN. Niet met een pakketje van Bol Punt Com.

De ‘nu’ in ‘nu nog niet’ geeft aan dat je het je niet volledig ontzégt, maar úitstelt. Het geeft je de ruimte om te bouwen aan je mindset, je vermogen om vol te houden.

En zit het sporten lekker in je systeem? Niets houd je tegen om je oude sportschoenen te vervangen als ze kapot zijn. Doen! En neem dan de tijd om te kijken naar een duurzame optie – je hebt tenslotte bewezen dat je het ook echt gaat gebruiken én ervaring opgedaan, zodat je weet wat het beste bij je zou passen.

NU NOG NIET. Dat is het motto dat ik dit jaar mee neem als ik koopkriebels krijg.

In een volgende blog geef ik je een aantal handige tips om dit praktisch vorm te kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *