Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Een tijdje geleden kwam er een post online over het minimaliseren van medicatie en de verpakkingen die daarbij horen. Degene die dit onderwerp ter sprake bracht, vertelde dat ze al hard op weg was om haar afval te verminderen, maar dat ze met name de doordrukstrips van haar medicijngebruik een doorn in het oog vond.

Nu ben ik voorstander van het kritisch kijken naar je afval. Je kunt veel leren over je leefstijl als je de inhoud van de prullenbak eens op tafel uitspreidt. (En als je dat een vies idee vindt, denk dan maar eens aan het feit dat je zelf degene bent die dit in huis heeft gehaald.)

Toch denk ik dat we qua medisch afval niet moeten gaan tornen aan de manier waarop we dit veilig en hygiënisch aangeleverd krijgen. Het is een groot voorrecht dat we in een land leven waar dit zo mooi geregeld is – ook al staat de vorm van onze zorgstaat een tikje op de tocht momenteel.

Dochter van huize SIStainable heeft een aantal jaren een chemo gehad. De chemo bestond uit een vloeistof in glazen ampullen en moest gezet worden met een zogenaamde uitgiftenaald. Dat was weer een andere dan degene waarmee je de vloeistof moest opnemen, want daarvoor had je dan weer een filternaald nodig (om te voorkomen dat er glazen splinters opgetrokken werden).

Qua verdoving kregen we een créme, die van tevoren aangebracht moest worden zodat deze alvast in kon werken. En vanwege de hygiëne moest de huid daar dan afgedekt worden met een speciale pleister.

ALLES was verpakt in speciale folie, blisters of plastic omverpakkingen. Aan het einde van de maand hadden we een medische afvalbak vol en dat was nog naast het ‘gewone’ plastic afval dat erbij kan kijken.

Maar hebben we geprobeerd om daarop te consuminderen? Om dat zero waste te krijgen? Natuurlijk niet!

De enige less waste upgrade die we hebben gedaan was het gebruiken van wasbare doekjes om de huid na afloop schoon te vegen. Iedere dag een schone.

Beste mensen, iedereen heeft z’n eigen keuzes te maken als het gaat je afvalstromen. Maar laten we wel gebruik blijven maken van ons verstand: ‘verminderen van afval’ is geen goede reden om medicatie te weigeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Boycot versus Buycot

Tijdens mijn mindfull rondje uien choppen in de keuken mag ik graag luisteren naar iets uit de podcast-wereld. Zo kan ik terwijl de tranen over mijn wangen stromen (heerlijk, die uien) mijn brein ook een beetje teasen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *