Inkooplijst

Het is traditie dat ik ieder jaar de huishoudelijke inkooplijst van huize SIStainable doorloop. Iedereen heeft wel een bepaald ‘ritme’ in de boodschappen doen en wij zijn daar niet anders in. Vorige jaar toen ik het excel-bestand nakeek en aanpaste aan de inflatie, zaten we net rondom de start van de oorlog tussen Rusland-Oekraïne. De prijzen van onder andere (patent)bloem schoten toen omhoog, net als de prijs van zonnebloemolie.

Nu is het voor mij makkelijk om te begrijpen dat dat zo werkt. Blijkbaar hebben we een systeem ontwikkeld waarin deze ingrediënten meestal uit die regio komen. Als daar dan een kink in de kabel komt, zien we dat terug in de keten en voelen we dat rechtstreeks in onze portemonnee.

Idem met bijvoorbeeld eieren. Ik schreef daar onlangs een blog over: als er vogelgriep heerst en tegelijkertijd het kippenvoer duurder wordt (want graan) dan worden de eieren en kippenvlees duurder.

Langs die lat gemeten is het ook logisch dat brood, koekjes, mayonaise etcetera daar ook allemaal een tik van meekrijgen. Ze maken immers bij de productie daarvan gebruik van een of meerdere ingrediënten uit de duurder geworden producten.

Wat ik niet zo goed kan volgen, zijn de significante verhogingen van willekeurig andere producten. Kleine bloemlezing:

  • Sinaasappelsap dat wij drinken: + 23%
  • Borrelnootjes die we in het weekend wel eens op tafel hebben: + 38%
  • Huismerk vitamine B12 (want we eten redelijk vleesloos): + 28%
  • AH vaatwaszout: +21%

Het kan aan mij liggen, maar iets als vaatwaszout zou buiten mogelijk gestegen vervoerskosten toch niet zo’n stuk duurder hoeven te zijn? Wellicht dat één van de lezers daar iets intelligents over kan melden wat ik zelf over het hoofd zie.

Al met al werd ik er een tikje mismoedig van. Want waar blijft al dat geld dat we iedere keer weer aan de kassa aftikken? Zouden die vaatwaszoutfabrieksmedewerkers nu met salarisverhoging naar huis gaan na een dag hard werken? Of komt dat in de zakken van de vaatwaszoutfabriekseigenaar? Of blijft het toch hangen bij de deftige laag mensen in de retailsector, die met hun ‘inflatie’ in het vaatwaszoutschap het derde zeilschip kunnen betalen om een paar maanden rond de wereld te gaan varen.

Enfin, ik ga dat excelbestand maar even bijwerken. De volgende blog is vast hoopvoller, want ik weiger te geloven dat we als consument geen keuze hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *