Ikke zelf doen

Pindakaas. Blokzeep. Havermelk. Wasmiddel. Limonadesiroop. Mozzarella. Tandpasta. Cruesli. Brood. Kombucha. Ruitenwisservloeistof. Handcrème. Kaarsen. Seitan. Zomerjurkjes. Haarspray.

Er zijn onnoemelijk veel dingen te noemen die je gewoon thuis kunt maken, getuige bovenstaande greep uit de mogelijkheden. Op dit platform komen er zeker een aantal voorbij. Ik zet wel mijn vraagtekens bij de claim ‘no waste’ die bij alle DIY-producten gezet worden.

Om maar even bij pindakaas te blijven, daar heb je slechts één ingrediënt voor nodig: pinda’s. Je kunt de smeuiigheid verhogen door er een beetje kokosolie aan toe te voegen en de breedte van de smaak door er een snufje zout aan toe te voegen. Door dit uit te proberen weet je meteen een aantal dingen: extra toevoegingen zijn alleen om de smeerbaarheid te verhogen, het mengsel langer stabiel te houden en/of ter vervanging van de duurdere ingrediënten (bedrijven die geen winst willen behalen zijn zeldzaam).

Maar mag ik even een stapje terug? Ook al koop je de juiste pinda’s op de markt, neem je ze mee op de fiets in een eigengemaakt katoenen zakje, rooster je ze in de oven, maal je ze in je eigen keukenmachine – je maakt altijd troep. Pinda’s groeien hier niet, ze moeten verpakt worden (waste), vervoerd worden uit verre streken (waste), opnieuw gesorteerd worden en gaan over in verpakking geschikt voor wederverkoop (waste) en gaan vanaf daar door naar je marktverkoper die de pinda’s uit een grote zak (waste) haalt en neervlijt in een houten kist zodat het net lijkt alsof er geen stappen aan vooraf gegaan zijn. Een grote pindafabriek slaat de laatste stappen over en werkt alleen al daarom efficiënter. Het hangt dus vooral af van wat je wilt bereiken met de huisnijverheid.

Ik ben wel groot voorstander van begrijpend leven. Weten hoe etenswaren gemaakt worden, welke technieken er nodig zijn om zelfzorgproducten te maken en te kunnen werken vanuit basisbenodigdheden vind ik echt een plus. Ga je daarna weer over op het kopen van bijvoorbeeld pindakaas, dan weet je in ieder geval hoe het in basis hoort te smaken en hoe het proces erachter werkt.

En wil je het zelf blijven maken: good for you. Zelfgemaakt heeft een heleboel liefde in zich omdat je er een stukje tijd van jezelf in hebt gestoken.

No waste bestaat niet. Het loslaten van dat concept geeft al zoveel vrijheid, want in de wereld van bewust leven zit stiekem best wel wat pressie achter de voordeur om het perfect te doen. Voel je niet beter of schuldig als je een pot pindakaas in je winkelkarretje mikt – dat mag gewoon. En voel je niet beter of schuldig als je je eigen pindakaas maakt – dat mag gewoon. Pick one and move on.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *