Homo Economicus

De maatschappij waarin we nu leven is op z’n zachtst gezegd nogal gefocust op de economie. In ieder verkiezingsprogramma komen er plannen voor terug, we meten er de status van ons land in de wereld aan af en zijn jaloers op de buurman die het beter voor elkaar lijkt te hebben dan wijzelf.

De Homo Economicus is een mensbeeld waarin de mens een economisch wezen is. Dat wil zeggen gericht op de bevrediging van zijn behoefte en dat ook nog eens efficiënt en graag pronto.

Het idee erachter is helemaal zo gek nog niet. Denk maar even mee. Als je brood wilt, kan je ervoor kiezen om dat zelf te bakken. Dat kost je wel een paar uur. Zelfs als je dat efficiënt doet en bijvoorbeeld wat vooruit bakt, is je brood op een gegeven moment op en moet je weer tijd investeren in een nieuwe bakronde.

In een economie als de onze hoef je niet zelf te bakken, maar haal je brood bij de specialist (alias de bakker. Of de broodafdeling van de supermarkt). Als er voldoende bakkers zijn, zorgt de onderlinge concurrentie ervoor dat er voldoende brood is. Ook zorgt concurrentie ervoor dat het brood betaalbaar is.

Het scheelt ons tijd. Zo houden we ruimte voor andere zaken.

En volgens mij zit daar een soort denkfout. Want in plaats van de ‘overgebleven’ tijd te gebruiken om te genieten, proppen we er andere economisch gedreven wensdingen in. We noemen dat ‘ontwikkeling’ en ‘groei’ en ‘vrijheid’, maar ik denk wel eens dat we daarmee het doel voorbij schieten.

Het lijkt wel of dat proppen van ons een wedstrijd is geworden. En hoewel we ons geld kunnen oprekken in een economie waarin iedereen elkaar probeert te overtroeven met concurrerende prijzen, kan ik wel alvast melden dat je je tijd niet kan oprekken.

Als je tijd wint, gebruik die dan als tijdswinst. Niet als inzet om terug te laten vloeien in iets levenloos als de economie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
informatie
MISStainable

So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

bewustwording
Maaike

Cursor

Zoals alles in het leven heeft ook mijn schrijverij een ritme. In de herfst ben ik helemaal in balans, in de winter ben ik aan het contempleren. En als de dagen beginnen te lengen beginnen de onderwerpen, woorden, beelden op te borrelen en schrijf ik me het ongans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *