Gloeiende plaat

Je kent het gezegde wel: het is een druppel op een gloeiende plaat. Als iemand dat zegt kan je er vanuit gaan dat het niet motiverend bedoeld is. Op z’n best kan je je als druppel zijnde dan ’s avonds in de spiegel aankijken en zeggen dat je in ieder geval je best heb gedaan.

Wat maakt het voor verschil als ik die tandpasta-tubes vervang voor een pakje tandpasta-tabletten? Of de fiets pak in plaats van de auto? En die wattenstaafjes – gebruiken we daar nou echt zoveel van? Dat lijkt me te verwaarlozen.

Toch denk ik dat er meer zit in zo’n druppel dan je in eerste instantie denkt. Om dat beter toe te lichten leen ik vrijelijk uit de gedachte achter exponentiële groei.

Stel je voor: jij vervangt wattenstaafjes door een herbruikbaar exemplaar. Je bent er enthousiast over en geeft je zus er ook eentje. Cadeautje. Dan ben je van slechts één naar twee personen gegaan die daarin verschil maken.

Stel je nou voor dat je zus dit ook een geweldig idee vindt. Zij vertelt het aan haar yogavrienden en drie mensen maken de overstap. Jij gaat in de tussentijd op visite bij je nieuwe buren en van het één komt het ander. En nou niet eigenwijs gaan beweren dat wattenstaafjes niet bij een zo’n gesprek horen hè, we weten allemaal hoe cruciaal dit onderwerp is bij een eerste kennismaking. De buren zijn ook overstag. Van twee personen ga je naar zeven.

Maak die vijf nieuwe mensen zijn dik tevreden met hun schone oren en het feit dat ze potentieel een hele horde schildpadden van een zekere dood hebben gered. En die gaan (uiteraard samen met je zus en jijzelf) hun nieuw verworven inzicht delen. Met z’n zevenen bereiken jullie een whopping vierentwintig mensen die hun gewoonte veranderen. Misschien starten jullie wel een whatsapp-groep die je heel toepasselijk ‘Turtlesswaste’ noemen. (Snap je? ‘Turtles’ en ‘Less waste’ in een superslechte Engelse mixup.)

Je krijgt met zo’n druppel langzamerhand een regenplas. En die regenplas wordt een meer en dat meer wordt een oceaan.

Dat onze wereld een gloeiende plaat is weten we. Dat kan ons verlammen en we zijn ook maar kleine mensen tegen een enorme op economie gerichte maatschappij. Maar zolang jij met je zus praat, er yogagroepen bestaan en nieuwe buren, maken we van die kleine en bijna nietszeggende druppel een oceaan.

En moet jij eens kijken hoe zo’n oceaan een gloeiende plaat kan blussen.

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *