Earth Overshoot Day

Dit is ‘m dan. De dag dat we wisten die zou komen: Earth Overshoot Day. Dit jaar hebben we op 12 april onze hulpbronnen voor dit hele jaar weer opgesoupeerd.

Feitelijk hebben we met onze hand in de snoeppot zitten graaien en is er nu niks meer van over. Leeg. Op. Bodem.

Niet dat we nu stoppen met eten. Nee, we graaien lekker door, maar dan in de snoeppot van een ander (lees: werelddeel dat minder verbruikt). En als dat op is, gaan we automatisch over op stelen. Uit de winkel waar de snoep vandaan komt (lees: de wereld). Want stoppen met snoepen? Dat is geen optie.

Earth Overshoot Day geeft een pijnlijk inzicht in onze hebberigheid. In ons meer-meer-meer gedrag. In onze kop in het zand, we bestellen nog een biefstuk en laten ome Ali een pakket troep afleveren op onze stoep.

Ja, er zijn bizar grote energieslurpers. Ik kan in mijn eentje echt niet op tegen Tata Steal, tegen Shell, tegen de groots opgezette datacenters die ons land inmiddels sluipenderwijs rijk is.

En ja, Nederland is zich er wel min of meer van bewust. Als het klimaatbeleid inderdaad voortgang gaat krijgen, rekken we de overshootday in 2030 naar ergens in juni. Dat is nog geen 31 december, maar voortgang is voortgang.

En omdat ik graag deel wil zijn van die voortgang, blijf ik bloggen. Blijf ik mezelf bevragen op de keuzes die ik maak. Blijf ik stemmen op partijen die ook verdrietig worden van het leegslurpen van de biocapaciteit. Blijf ik volhouden dat ook kleine veranderingen bijdragen aan een betere wereld.

Wat ga jij doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
inkopen
MISStainable

De citroen-factor

When life gives you lemons: oftewel wat je allemaal kunt doen met een citroen.

opinie
MISStainable

Postbode Siemen

Altijd als ik start met het dialect van de serie Zaai (insert) praat ik gevoeglijk een half uur door met de slepende ‘el’ van postbode Siemen. En het kost me daarna geheid moeite om weer gezellig te Algemeen Beschaafd Nederlands’en.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *