De stemming

Tijdens mijn werk als cateraar luister ik steevast podcasts. Dat is niet alleen omdat mijn brein niet echt gestimuleerd wordt als ik 3 kilo uien sta fijn te snipperen, maar ook omdat ik niet in een privé-bubbel wil zitten.

Het is namelijk heel makkelijk om ervan uit te gaan dat het grootste gedeelte van de wereld bestaat uit mensen zoals jij. Een logisch gevolg daarvan is, dat de mensen die geen vergelijkbare levens leiden ofwel niet in je periferie zitten, ofwel dat je ze voor het gemak in een tegenstander-kamp plaatst.

In het boek ‘De zeven vinkjes’ van Joris Luyendijk wordt er op een ‘simpele’ manier uitgelegd dat de wereld meestal geleid wordt door mensen met dezelfde achtergrond. Man, wit, hetero, hoog opgeleid, minimaal één ouder vermogend / autochtoon Nederlander. De groep die aan 7 vinkjes komt, telt slechts 3% van alle Nederlanders. Toch heeft die beperkte groep een zeer groot gedeelte van de touwtjes in handen.

Door je alleen maar te informeren met steeds dezelfde informatie uit dezelfde hoek mensen, wordt je blik nooit breder dan dat.

Podcasts dus. Sinds ik die volg, is mijn (twee-vinkjes) blik zeker verbreed.

De blikken van de generaals buiten dienst in ‘Veldheren’ leren me dat oorlog zich op zoveel meer vlakken afspeelt dan dat je meekrijgt als je alleen het nieuws volgt.

‘Wat Schaft de Podcast’ over eten, ‘Podcastlas’ over aardrijkskunde en ‘Alle Geschiedenis Ooit’ rondom -ja ja- geschiedenis.

Sinds ik ‘Onbehaarde Apen’ van NRC luister, is er een stukje wetenschapsdorst ontstaan die ik voorheen nooit in mijzelf had verwacht. Latent stukje voortgezet onderwijs dat ineens landt ofzo.

Veel plezier heb ik van de op halve snelheid af te draaien ‘De beste smaak van Nederland’. Waarom halve snelheid vraag je? Omdat je dan bijna een uur kan luisteren naar schijnbaar aangeschoten mensen die over eten lallen. Tranen van het lachen.

En sinds ik ‘De Stemming van Vullings en Van der Wulp’ luister, ben ik fan van de talige politieke duiding van de heren Joost en Xander. Wel minimaal 5 vinkjes-mannen vermoed ik, maar daar is ook niks mis mee. Als je maar breed luistert.

Wat zijn jouw aanraders op podcastgebied?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *