De ontwikkeling van Jamie Oliver

Het zou me verbazen als je nog nooit van hem gehoord hebt. Opgepikt door een tv-programma, werd jonge Engelse kok Jamie Oliver de wereld van televisie ingezogen en binnen no time door het publiek omarmt. Zijn eerste kookprogramma bracht de wereld van koken dichter bij ieders eigen aanrecht en voorraadkast en zijn nuchtere aanpak maakte dat mensen weer gingen geloven in hun eigen kookkunnen.

Bij iedere kookserie kwam een boek uit – een kookboek uiteraard. Inmiddels heeft de beste man al ruim 20 boeken om zijn naam staan. En hij poept zo’n beetje ieder jaar een nieuwe uit, dus als je dit later leest tikt-ie misschien zelfs de 30 al aan.

Het mooie aan deze man is dat je in zijn kookkunsten kunt zien dat hij niet stilstaat. Hij begon met het laten zien dat koken voor iedereen toegankelijk is. Die passie wil hij delen en kwam onder andere tot uiting in het opzetten van een leerprogramma voor jongeren die buiten de arbeidsmarkt leken te vallen. Ook droeg en draagt hij met zijn kookeducatie bij aan verbeteringen van de Engelse schoolmaaltijden en hij heeft een programma opgezet waarbij hij mensen uit zgn. achterstandswijken stimuleert om bewuster bezig te zijn met voeding. Na (en naast) dit alles liet hij zien dat je eetkeuzes al beginnen bij de aankoop. Waar komt je eten vandaan? Kan je zelf wat kweken in je tuin? Past er een kruidentuintje aan je balkon?

Zijn laatste boeken gaan weer wat meer over gezonde(re) keuzes betreffende eten en zelfzorg. En tijdens de pandemie heeft hij gewerkt aan een boek dat we kunnen gebruiken als we weer samen kunnen eten.

Het leuke aan zijn tv-series en bijbehorende boeken vind ik dat je kunt zien dat hij met dezelfde kernwaardes gedurende zijn leven nieuwe dingen ontdekt en deelt. Als piepjonge kok zou hij geen schijn van kans gehad hebben als hij begonnen was met een schoolmaaltijden-revolutie. En op die leeftijd ondervind je nog niet aan den lijve dat je metabolisme verandert, dus waarom zou je daar dan een boek over schrijven. En als we van de pandemie íets mee zouden kunnen nemen is het wel dat we elkaar missen als we gedwongen op een afstand moeten blijven.

Die eerste boeken, die eerste series zijn en waren prachtige eerste stappen. Niks minder waard dan alle stappen die daarna kwamen.

Zo is het ook met minimalisme, duurzaamheid, hygge en alles wat er onder bewust leven valt. Ik vind dat wel geruststellend. Alles heeft een tijd en iedere stap is er eentje. Begin gerust met een tandenborstel van bamboe, zet je eerste €5 apart, start deze week met een wandelingetje op dinsdagochtend. Misschien eindig je bij veganisme, kun je eerder met pensioen of wandel je jezelf naar een gezonder leven.

Dus start. Want iedere stap draagt bij aan de route die je loopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
financiën
MISStainable

KLEDING – costs per wear

In een eerdere blog schreef ik over de Capsule Wardrobe. Een kledingkast die in de kern bestaat uit tijdloze kledingstukken en die je als basis gebruikt om je outfits mee samen te stellen. Vandaag iets meer over de financiële kant daarvan.

bewustwording
MISStainable

KLEDING – Capsule Wardrobe, de uitleg

De gemiddelde mens draagt slechts 20% van de kleding die in de kledingkast ligt. Een snelle rekenaar 😉 weet dan dat 80% van je kleding ongebruikt en dus alleen maar kastvulling is. Dat kan beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *