Criminele kleuters

Om mijn IQ een beetje te prikkelen tijdens het mindless choppen van uien en andere snijdbare cateringdingen, luister ik met name in de middag veel naar podcasts. Onder andere de podcast van de Universiteit van Nederland, die iedere week twee onderwerpen in hapklare vorm online zet.

Op 05.03.23 in aflevering 493 kwam een wel heel leuke titel voorbij: “Zo onderhandel je met criminelen… en kleuters”. Professor Ellen Giebels (Universiteit Twente) zet in een klein kwartier een aantal zaken op een rijtje. Nu wil ik niet meteen beweren dat criminelen en kleuters één op één inwisselbaar zijn. Maar toch blijkt er qua communicatiestructuur wel enige overlap in te zitten.

Omdat ik al jaren omkom in de (pleeg)pubers, en die zich met hun nog niet ontwikkelde prefrontale cortex bij vlagen behoorlijk kleuterachtig kunnen gedragen, waren mijn oren dan ook gespitst toen deze manieren tot beïnvloeding voorbijkwamen.

Mijn eerste vorm van communicatie is meestal rationeel overtuigen en daarna stap ik over op herhalenherhalenherhalen. Ik schreef er al eerder de blog ‘Luchtig‘ over en kan melden dat ik nog steeds bezig ben om ‘zet je raam open als je ’s morgens je bed uit rolt’ erin te rammen krijgen.

De komende periode ga ik me daarom wat meer verdiepen in de volgende strategieën:

  • Aardig zijn
  • Gelijkwaardig zijn
  • Geloofwaardig zijn
  • Emotioneel appèl
  • Intimidatie
  • Beperking opleggen
  • Directe druk (dat is die herhaling waar ik het hierboven over had)
  • Legitimeren
  • Ruilen
  • Rationeel overtuigen (logica)

Als je zoekt op ‘Effectieve beïnvloeding in crisisonderhandeling’ vind je een paper* die je in PDF kunt downloaden en op je gemakje uit kunt pluizen. Als je je kinderen ’s avonds het bed in hebt onderhandeld bijvoorbeeld.

Ik zou zeggen aan alle papa’s en mama’s: doe er je voordeel mee!

 

*auteurs: Wim Kamphuis, Ellen Giebels en Sigrid Noelanders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *