Criminele kleuters

Om mijn IQ een beetje te prikkelen tijdens het mindless choppen van uien en andere snijdbare cateringdingen, luister ik met name in de middag veel naar podcasts. Onder andere de podcast van de Universiteit van Nederland, die iedere week twee onderwerpen in hapklare vorm online zet.

Op 05.03.23 in aflevering 493 kwam een wel heel leuke titel voorbij: “Zo onderhandel je met criminelen… en kleuters”. Professor Ellen Giebels (Universiteit Twente) zet in een klein kwartier een aantal zaken op een rijtje. Nu wil ik niet meteen beweren dat criminelen en kleuters één op één inwisselbaar zijn. Maar toch blijkt er qua communicatiestructuur wel enige overlap in te zitten.

Omdat ik al jaren omkom in de (pleeg)pubers, en die zich met hun nog niet ontwikkelde prefrontale cortex bij vlagen behoorlijk kleuterachtig kunnen gedragen, waren mijn oren dan ook gespitst toen deze manieren tot beïnvloeding voorbijkwamen.

Mijn eerste vorm van communicatie is meestal rationeel overtuigen en daarna stap ik over op herhalenherhalenherhalen. Ik schreef er al eerder de blog ‘Luchtig‘ over en kan melden dat ik nog steeds bezig ben om ‘zet je raam open als je ’s morgens je bed uit rolt’ erin te rammen krijgen.

De komende periode ga ik me daarom wat meer verdiepen in de volgende strategieën:

  • Aardig zijn
  • Gelijkwaardig zijn
  • Geloofwaardig zijn
  • Emotioneel appèl
  • Intimidatie
  • Beperking opleggen
  • Directe druk (dat is die herhaling waar ik het hierboven over had)
  • Legitimeren
  • Ruilen
  • Rationeel overtuigen (logica)

Als je zoekt op ‘Effectieve beïnvloeding in crisisonderhandeling’ vind je een paper* die je in PDF kunt downloaden en op je gemakje uit kunt pluizen. Als je je kinderen ’s avonds het bed in hebt onderhandeld bijvoorbeeld.

Ik zou zeggen aan alle papa’s en mama’s: doe er je voordeel mee!

 

*auteurs: Wim Kamphuis, Ellen Giebels en Sigrid Noelanders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
informatie
MISStainable

So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

bewustwording
Maaike

Cursor

Zoals alles in het leven heeft ook mijn schrijverij een ritme. In de herfst ben ik helemaal in balans, in de winter ben ik aan het contempleren. En als de dagen beginnen te lengen beginnen de onderwerpen, woorden, beelden op te borrelen en schrijf ik me het ongans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *