Capsule Wardrobe – de basis (winter versie)

Lekker dan, zo’n Capsule. Maar eeuh, hoe start je ermee en wat moet daar dan wel niet in? Zelf ben ik gestart met nadenken over hoe vaak ik mijn kleding wil wassen. Dat lijkt een vreemde insteek, maar als je er iets langer over nadenkt is dat zo gek nog niet. Als je net als ik zo efficiënt mogelijk wil wassen met een volle wastrommel met soortgelijke kledingstukken, dan is dat een prima uitgangspunt.

Omdat we met meer mensen in één huis leven, heb ik wel wekelijks een trommel vol spijkergoed. Idem voor shirts. Idem voor truien en vesten. Het kan zijn dat het bij jou langer duurt voordat je een trommel vol gelijksoortige items hebt. In dat geval is het wellicht handiger als je je capsule wat ruimer opzet.

In mijn geval betekent het dat ik met alle kleding uit mijn kast twee weken vooruit moet kunnen. Dat is de vloek zegen van vaak een was draaien.

Nu ik dat getackeld heb, kan ik verder. Veertien dagen dus. Ik draag afwisselend jurkjes en de (spijker)broeken. Van rokken ben ik zelf niet zo’n fan – ik krijg ze niet mooi gestyled. Maar doe gerust je ding als dat wel iets is waar je blij van wordt en behandel je rok als één van de broeken die ik hieronder beschrijf.

Uiteraard moet je boven een broek (of een rok) een top aan. Dat kan een trui zijn, maar ook een combinatie van een blouse en een vest of jasje.

Jurken draag ik twee dagen, spijkerbroeken hang ik na twee dagen uit en draag ik daarna nogmaals twee dagen. (Uiteraard alles met inachtneming van afwezigheid van vlekken en zo.) Dat betekent grofweg dat ik met twee spijkerbroeken (twee keer twee draagdagen, maal twee broeken) acht dagen gecoverd ben. Voor de andere dagen maak ik dan gebruik van een jurk. Draag ik die twee dagen, dan heb ik dus minimaal drie jurken nodig om de cyclus van twee weken vol te krijgen.

Afwisseling vind ik wel leuk, dus ik zorg ervoor dat ik mijn kleding kan mixen en matchen. Een trui die op een broek kan, draag ik ook over een jurk als het zo uitkomt. En het vest dat ik op koudere dagen over mijn jurk draag, kan ook met een blouse op een broek.

Daarom heb ik als bovenkleding vaak 3 blouses (dit kunnen ook longsleeves zijn), 3 truien en 3 maal een vest/blazer.

Mijn vuistregel voor de basis-items in de winter is dus:

  • 3 broeken (de praktijk leert dat een reserve wel handig is)
  • 3 jurken
  • 3 blouses
  • 3 truien
  • 3 vesten (ik ben fan van die lange, gebreide exemplaren)

Gelukkig staan er al veel blogs online over dit onderwerp. Voel je daarom vooral vrij om daar ook naar te zoeken. Ik heb me indertijd ingelezen via de site van ‘Be more with less‘ (in het Engels) en het in het Nederlands geschreven ‘Growthinkers‘. Allebei hebben ze een iets andere insteek, maar je vindt er sowieso een heleboel basisinformatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

gezin
MISStainable

Brainwave

In huize SIStainable wordt er gepoetst met Den Electrischen Tandenborstel. Iedereen heeft zo’n ding en met uitzondering van de logeerpartijen (waarop meestal een analoge borstel mee gaat) wordt deze dagelijks gebruikt.

systemen
MISStainable

Ruk naar links

Ok toegegeven, dit is niet mijn meest serieuze stukje ever. En ondanks datgene wat de titel impliceert, gaat het ook niet over politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *