Bulkverwerking 5 – invriezen
Hieronder een aantal opties om optimaal gebruik te maken van je inkopen.
Een laatste manier om overtollig voedsel te verwerken is:
INVRIEZEN
Vrijwel iedereen is in het bezit van een vriezer en maakt gebruik van de mogelijkheden van het apparaat. Toch staat bij mij de vriezer onderaan de lijst als het gaat om bulkverwerking. Dat is om twee redenen.
Ten eerste zit onze vriezer vaak al aardig vol. Hoewel we voornamelijk plantbased eten in huize SIStainable, hebben we af en toe ook vlees op het menu staan. Dat kopen we direct in bij de boer en om kilometers te besparen doen we dat in grote hoeveelheden.
Ten tweede verbruikt de vriezer altijd stroom. Om te voorkomen dat we een batterij aan verschillende vriezers naast elkaar gaan gebruiken, probeer ik daarom alles wat we kunnen bewaren zonder stroom voorrang te geven.
Wecken of steriliseren kost bij het verwerken weliswaar stroom, maar daarna niet meer. De potten kunnen zo de voorraadkast of kelder in en vragen daar verder geen energie.
Dat gezegd hebbend: geweckte sperziebonen vind ik minder lekker dan de exemplaren uit de vriezer. Zo heb ik wel meer dingen die ik liever invries als op een andere manier opsla.
Bosuien bijvoorbeeld zet ik graag op water. Zo blijven ze langer vers. Als ze goede wortels hebben, kunnen ze ook de tuin in. Maar op een gegeven moment staat mijn postzegeltuin echt wel vol met die dingen en als ik dan een overschot heb, hak ik ze in stukken en doe ze in een herbruikbare zak in de vriezer. Even ‘losbreken’ na een uurtje en je kunt er een periode uitschudden wat je op dat moment nodig hebt.
Niet meer geschikt als garnering, maar door soepen of sauzen doen ze het prima.
Ik vries veel in glas, dat werkt prima als je rekening houdt met het uitzetten van dingen die veel vocht in zich hebben. Het deksel zet je er los op, of laat je er even af. Eenmaal bevroren, draai dan het deksel vast.
Ook heb ik een vacumeer-apparaat. In combinatie met stevige zakjes die je kunt hergebruiken is dat voor mij een heel goede oplossing. Zowel in het kader van efficiënt gebruik van ruimte als ook in het reduceren van afval. Bovendien kun je er heel mooi sous-vide mee werken, maar dat is weer een ander verhaal.
Oh ja! Wist je dat je citroen prima in schijven in kan vriezen? Kan meteen je glas water in als je zin hebt in een koude opkikker, of een thee wil zetten met munt en citroen.
Pepers in alle soorten en maten laten zich ook prima invriezen. Rasp vanaf de punt de hoeveelheid die je nodig hebt, en stop de rest weer terug in je koudste voorraadkast.
Zo, dat was in het kort mijn manier van bulk- en restverwerking.
Wat is jullie favoriete manier om een voorraad op te bouwen?

Of kies voor
Deel dit bericht op:

pfas en de GEWONE BURGER
Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

PFAS en de gewone burger
Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).