Bulkverwerking 4 – drogen

Ik ben vriendjes met één van de groenteboeren. Zakelijke vriendjes in ieder geval. Als hij iets over heeft waar hij vanaf moet, krijg ik een appje. Dan kijk ik wat ik kwijt kan en ben ik ineens 30 kilo tomaten rijker. Maar wat doe je dan met zo’n grote bulk spul dat snel verwerkt moet worden?

Hieronder een aantal opties om optimaal gebruik te maken van je inkopen.

WEGGEVEN

INMAKEN

STERILISEREN (WECKEN)

DROGEN

Drogen kan op veel manieren. Een bosje (houtachtige) kruiden kan je prima ondersteboven hangend drogen op een plek waar het warm en niet te vochtig is. Tijm, oregano, laurier, salie: allemaal kunnen ze gezellig voor het keukenraam.

Tomaten kan je, al dan niet gehalveerd, drogen op een rekje buiten in de zon. Als de zon niet wil meewerken, kan je ook je oven gebruiken: zet deze op een lage temperatuur en laat de klep een tikje openstaan zodat het vocht kan ontsnappen.

Zoete nog iets kleverige tomaten zet ik in de olie. Heerlijk om daar later een spread van te draaien als onderdeel van een borrel. En de langer gedroogde exemplaren bewaar ik voor een dot extra umami door de salade.

Ook maak ik meringue als ik te veel eiwitten heb liggen (na het maken van mayonaise bijvoorbeeld). Je maakt het heel simpel met eiwitten, eventueel een snufje zout en suiker. Ik gebruik er een recept van The Meringue Girls voor.

Met wat kleurstof en een stokje erin is het een hapklare snoeplollie, gespoten in de vorm van een bakje kan je het gebruiken als onderdeel van je desserts, en als toefjes gespoten kan je het bij de koffie of thee serveren als zoetje.

Laatst kon ik zoveel frambozen voor een prikkie overnemen dat ik een gedeelte daarvan ook gedroogd heb. Ze blijven zo lang goed en kunnen door de granola als extra smaakmaker of verder verwerkt worden in cake of in zgn. ‘Blondies’ om het zoete een extra kick te geven.

Ikzelf ben ik het gelukkige bezit van een droogoven waarin ik tot 10 lagen aan producten kwijt kan. Een droogoven als deze is echt een luxeproduct en heb ik alleen omdat ik in de catering zit.

Een laatste optie om overtollig voedsel te verwerken is:

INVRIEZEN

Daarover meer in de laatste blog van deze mini-serie.

Houd SIStainable in de gaten voor de laatste verwerkingsmethode en lees ook even terug voor de andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *