Bulkverwerking 3 – steriliseren / wecken

Ik ben vriendjes met één van de groenteboeren. Zakelijke vriendjes in ieder geval. Als hij iets over heeft waar hij vanaf moet, krijg ik een appje. Dan kijk ik wat ik kwijt kan en ben ik ineens 30 kilo tomaten rijker. Maar wat doe je dan met zo’n grote bulk spul dat snel verwerkt moet worden?

Hieronder een aantal opties om optimaal gebruik te maken van je inkopen.

WEGGEVEN

INMAKEN

STERILISEREN (WECKEN)

Dit is het vacuum laten trekken van al dan niet vooraf bewerkte producten. Het wordt ook vaak ‘wecken’ genoemd, vernoemd naar de bekende firma Weck. Maar dat is dus een antonomasie (merkverwatering), want het gaat om het procedé zelf en niet het merk potten dat je gebruikt.

Ik gebruik de termen gevoeglijk door elkaar trouwens.

Hoewel je vrijwel alles kunt verwerken op deze manier (van groente en fruit, tot sap en zelfs kant en klare cake en vlees) vind ik niet dat alles er lekkerder van wordt. Doperwten, spinazie en sperziebonen bijvoorbeeld eet ik liever vers of uit de vriezer. De smaak vervlakt namelijk door het verhitten dat dit procedé nou eenmaal nodig heeft.

Steriliseren kan je in de oven doen. Online zijn er aardig wat tips te vinden hoe je dat het beste aan kunt pakken, onder andere hier . Ook in een grote soeppan kan je wecken.

Omdat ik regelmatig bezig ben met wecken, heb ik een weckketel. Je brengt daarin de potten op een kerntemperatuur die ze nodig hebben om vacuüm te trekken en kunt ze door de geleidende eigenschappen van water zo lang als nodig op die temperatuur houden. Bovendien kun je meer potten of flessen tegelijk verwerken.

Belangrijk om mee te nemen als je gaat wecken:

Regel 1 van deze vorm van voedsel bewaren is: werk hygiënisch.

Regel 2 van deze vorm van voedsel bewaren is: werk hygiënisch.

Regel 3 kun je vast wel raden.

Buiten het feit dat je altijd schoon zou moeten werken, is het in dit geval éxtra belangrijk. Botulisme in ingemaakte of gesteriliseerde potten wil je ten alle tijde voorkomen, want gevaarlijk en niet altijd te ruiken of proeven.

Gesteriliseerde producten kun je idioot lang bewaren. Er schijnen zelfs potten ingemaakte kersen te zijn van een eeuw oud, die nog steeds eetbaar zijn. Maar bij mij redden ze dat niet hoor.

Andere opties om overtollig voedsel te verwerken zijn:

DROGEN

INVRIEZEN

Daarover later meer.

Houd SIStainable dus in de gaten voor verwerkingsmethodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *