Hieronder een aantal opties om optimaal gebruik te maken van je inkopen.

WEGGEVEN

INMAKEN

Inmaken is het verwerken van onder andere groente of fruit door middel van een conserverend ingrediënt.

Denk aan suiker bij vruchtenjam, azijn voor het op zuur zetten van pickles, olie voor het bewaren van (zon)gedroogde tomaten en alcohol voor het verwerken van citroenen voor je eigen likeur (denk aan Limoncello).

Ingemaakte producten kun je een aantal dagen, weken of soms maanden bewaren. Afhankelijk van de gebruikte methode uiteraard.

Voor inmaken heb je geen ingewikkelde apparaten nodig. Voor het maken van jam of confituur kan je gebruik maken van een gewone pan, en voor het bewaren kan je schoongemaakte potten van de supermarkt hergebruiken. Let even op het deksel, dat moet wel goed kunnen sluiten.

Confituur is trouwens gewoon jam, maar daarbij laat je de vruchten zoveel mogelijk heel. Alle confituur is dus jam, maar niet alle jam is confituur.

Verwerk komkommers, of hardere groentes als winterpeen en knolselderij in reepjes gesneden (ook wel ‘julienne’ genoemd) door ze in een potje op (zoet)zuur te zetten. Hoe langer je dit laat staan, hoe sterker de smaak wordt.

Bewaar je pickles wel in de koelkast als je ze niet vacuüm trekt.

Gedroogde tomaten kan je bewaren op olie. Ikzelf bewaar ze in de koelkast, omdat dat de levensduur verlengt. Heerlijk om er wat van bij een salade te gooien, geeft net een extra umami-kick.

Mijnheer SIStainable is wel fan van Limoncello. Als ik de kans krijg, verwerk ik daarom wat citroenschillen om deze zomerse likeur te maken. Ook de crèma-versie vindt hij lekker. Gebruik wel biologische citroenen, daar zit minder meuk op de schil.

Inmaken doe je trouwens voornamelijk in glazen potten, al zijn er ook andere opties. Ikzelf ben wel fan van glas. Het heeft een lange levenscyclus, kan gerecycled worden, neemt geen geuren op en is goed schoon te maken.

Andere opties om overtollig voedsel te verwerken zijn:

STERILISEREN (WECKEN)

DROGEN

INVRIEZEN

Daarover later meer.

Houd SIStainable dus in de gaten voor verwerkingsmethodes.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *