Bulkverwerking 1 – weggeven

Ik ben vriendjes met één van de groenteboeren. Zakelijke vriendjes in ieder geval. Als hij iets over heeft waar hij vanaf moet, krijg ik een appje. Dan kijk ik wat ik kwijt kan en ben ik ineens 30 kilo tomaten rijker. Maar wat doe je dan met zo’n grote bulk spul dat snel verwerkt moet worden?

Hieronder een aantal opties om optimaal gebruik te maken van je inkopen. 

WEGGEVEN

Klinkt een beetje vreemd misschien: spullen weggeven waar je net voor betaald hebt. Toch doe ik dat regelmatig.

In de familie-app laat ik weten dat ik een stapel tomaten heb, als ze wat willen kunnen ze het komen ophalen. De visite krijgt een zakje kersen mee. Bij onze leuke buren gooi ik frambozen over de spreekwoordelijke schutting.

Daar verwacht ik niks voor terug. Niet omdat ik zo geweldig ben (ben ik natuurlijk wel 😉 ), maar omdat het fijn is om te kunnen delen van rijkdom. Ik word er zelf minstens net zo blij van als de ontvangers.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat er van al die producten waar een hele keten van werk aan heeft gezeten (van kweker, via landbouwer, afslag, alle vormen van vervoer en uiteindelijke verkoper) zo min mogelijk verloren gaat.

Ook als ik geen tijd heb om producten in te maken / wecken / drogen, of de ruimte in de vriezer is beperkt, is dit een prachtige manier om groente of fruit toch hun levensloop te laten voltooien. Klinkt wellicht zweverig, is het niet. Pragmatische benadering van de economische cyclus.

Andere opties om overtollig voedsel te verwerken zijn:

INMAKEN

STERILISEREN (WECKEN)

DROGEN

INVRIEZEN

Daarover later meer.

Houd SIStainable dus in de gaten voor verwerkingsmethodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

gezin
MISStainable

Brainwave

In huize SIStainable wordt er gepoetst met Den Electrischen Tandenborstel. Iedereen heeft zo’n ding en met uitzondering van de logeerpartijen (waarop meestal een analoge borstel mee gaat) wordt deze dagelijks gebruikt.

systemen
MISStainable

Ruk naar links

Ok toegegeven, dit is niet mijn meest serieuze stukje ever. En ondanks datgene wat de titel impliceert, gaat het ook niet over politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *