Boekrecensie: In 6 weken naar Zero Waste

Er is veel te lezen in Duurzaamheidsland. Van verantwoorde esthetiek tot een greep uit minimalistisch ingerichte lofts en van gezinnen die schrijven over hun route naar Zero Waste tot handleidingen hoe je in 7 stappen een duurzamer leven kunt leiden.

Als groot fan van de bibliotheek zijnde, doet het me deugt om daar de hoek met boeken onder de noemer ‘Duurzaamheid’ gestaag gevulder zien te worden. Waar voorheen een enkel boek over Consuminderen stond en wellicht een jaargang van het tijdschrift ‘Genoeg’ (vroeger heette de ‘De Vrekkenkrant’), is de spoeling allang niet meer zo dun.

Duurzaamheid is een thema geworden in de maatschappij en dat zie je terug in de beschikbare titels.

Vandaag het boek ‘In 6 weken naar Zero Waste’ van Kate Arnell. Het originele boek is in het Engels te vinden onder de titel ‘Six Weeks to Zero Waste’.

Kun je in anderhalve maand tijd jouw leven afvalvrij maken? Ja, dat kan! In 6 weken naar Zero Waste laat op verrassend eenvoudige wijze zien hoe je dat doet.

Van de keuken tot de badkamer, onderweg, op je werk of in een restaurant: overal kun je met weinig moeite (en een paar handige trucs en recepten) de hoeveelheid afval die jij produceert minimaliseren.

Het boek is vlot geschreven en gaat uit van een positieve aanpak. Geen dramatische schets van een wereld die vergaat als JIJ niks doet, maar praktische handreikingen die je op dagelijkse basis kunt toepassen om je afvalstroom te verminderen.

Prettige schrijfstijl, gelardeerd met een aantal anekdotes die voor de gemiddelde consument heel herkenbaar zijn. Onder de Mythe ‘Je moet een minimalist zijn’ schrijft ze dat ze na een enorme minimaliseer-actie maar één pollepel had. Waarna ze ontstemd stond te roeren in te veel pannen tegelijk.

Ze gaat uit van de Zeven regels van zero waste, te weten:

  • Weigeren
  • Verminderen
  • Hergebruiken
  • Repareren
  • Recyclen
  • Ontbinden
  • Reageren

 

Ikzelf vond de zevende regel wel appellerend: schrijf fabrikanten en winkels aan als je een verschil wilt maken. Zo heeft de schrijfster contact opgenomen met een wasmiddelenfabrikant, die (onder andere) daarom de standaard meegeleverde plastic maatschepjes niet meer automatisch in de kartonnen verpakking stopte.

Ik geef het boek 7/10.

Al met al geschikt voor de startende en de iets gevorderde consuminderaar. Als pro heb je er wellicht minder aan, al kan je door de opzet van het boek soms net even tegen een nieuwe visie aanlopen.

Wat mij betreft leest het boek in het Engels net wat vlotter, maar als je liever in het Nederlands leest is het ook prima te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *