Vroeger, toen de wereld nog groot was

Toen ik op de basisschool zat, schreven mijn vriend en ik elkaar briefjes. Gewoon over wat we meegemaakt hadden: gewonnen met knikkeren / de kat had overgegeven / vond jij de meester ook stom vandaag?

Die briefjes sloten we standaard af met deze frase: groetjes van mij, woonkamer, Koninginnestraat 73/75, Dordrecht, eiland van Dordrecht, Zuid Holland, Nederland, Europa, de wereld, HET HEELAL. Dat laatste moest ook in hoofdletters, want dat was natuurlijk het grootste.

Inmiddels ben ik groter en is alles kleiner geworden. Dat komt omdat we steeds meer ontdekken (ruimtereizen ligt volgens sommige mensen die met hun hoofd in de wolken wonen binnen ons bereik). Dat komt ook omdat het grote wee wee wee één groot venster is op alles wat er elders gebeurd en we op die manier mee kunnen kijken.

Het is fijn dat we op die manier kunnen meeleven met de hele wereld – alles komt zo je scherm binnen en de knop om wat te doneren en je meelevendheid / schuldgevoel daarmee wat te dempen staat strategisch geplaatst in het desbetreffende artikel.

Toch geeft dat wat mij betreft een vertekend beeld, want alle misstanden kan je niet wegklikken. Zelfs niet met een donatie voor zielige kinderen met een hongerbuik. Of een bijdrage ter bestrijding van de gevolgen van een watersnoodramp. Of die van een kampement waar mensen die schuilen voor een oorlog die over hun hoofden heen gevochten wordt alsnog niet veilig blijken te zijn.

Eigenlijk is de wereld nog steeds groot. Nog steeds kunnen we elkaar niet vinden, niet loskomen van onze eilandjes in onze veilige bubbel. En nog steeds vergeten we dat we deel uitmaken van iets veel groters dan ons eigen huisje met postzegelachtertuin.

Wij zijn mensen met een huis. In een straat. In een dorp of stad. In een provincie. In een werelddeel. Op de wereld. In het heelal.

Daarom ga ik vandaag dus stemmen. Omdat ik deel ben van iets dat groter is dan mijn stoepje en omdat ik graag wil meewerken aan verbinding tussen alle mensen waarmee we het ook moeten zien te rooien op deze aardbol.

Misschien maar eerst ‘even’ globaal. Dan kijken we later wel of we ook buiten de dampkring iets moois te brengen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *