Rotonde

Als ik er bij stil sta, kan ik er lyrisch over worden. Naast duckttape, spinners en de deductie dat de ziel 40 gram weegt, is de rotonde wat mij betreft één van de mooiste uitvindingen. Simpel en elegant, door de curve van de weg wordt je automatisch geleid naar de snelheid die je nodig hebt om op een G-force minnende manier de bocht om te gaan en een rotonde verwerkt veel meer verkeer dan een regulier kruispunt zonder dat je elkaar in de weg zit.

Zulke lofredes deel ik niet graag met mensen en wel om twee redenen.

Ten eerste: mijn verbale gaven zijn me gegeven in een klein pakketje. Dat wil zeggen (<- mind that pun) dat ik mezelf in de gewone mensenwereld niet zo eloquent kan uitdrukken als ik dat op papier kan. Een lofrede op een rotonde zou daarom ongeveer zo klinken: “Ik vind rotondes echt cool. Die bochten en zo, wauw.” Voelt toch minder diepgaand. Ten tweede: mijn zelf-corrigerende stem heeft me er van jongs af aan voor gewaarschuwd om enthousiasme niet al te zichtbaar tentoon te spreiden. Waarschijnlijk heeft Freud, de grondlegger van de analytische psychologie Jung of de pseudo wetenschappelijke Myers-Briggs daar een verschrikkelijk goede verklaring voor. Ik ben daar nog niet aan toe in ieder geval.

Maar serieus: rotondes dus. Vanuit de lucht moet zo’n hub er ook geweldig uitzien, als een verkeersvariant op een modern ballet. Vanaf vier, soms wel vijf kanten kan je aan komen rijden en allemaal tegelijk gebruik maken van dit ingenieus aangelegde verkeersplein. Botsingen komen stukken minder voor op zo’n kruispunt.

Ik vind de analogie van een rotonde ook wel mooi voor de route naar Bewust Leven. Iedereen op zijn of haar eigen weg, je kunt verschillende afslagen nemen, past je tempo aan op de curve van de rotonde en er is ruimte voor meer mensen en meningen tegelijk. En dat hoeft dus niet te botsen.

Op verschillende fora en platforms waarbij de focus ligt op Minimalisme, Less Waste en/of Bewust Leven (veelal verweven met elkaar) worden kritische kanttekeningen geplaatst bij een post of vraag van een beginner op dit vlak. Discussies over plantbased eten waarin mensen over elkaar buitelen om te laten zien dat zij de beste-van-de-beste zijn, opmerkingen dat kinderen krijgen/hebben eigenlijk niet kan als je écht je voetafdruk wilt verkleinen (dus waarom durf je een vraag te stellen over wasbare luiers als je al zo’n Kapitaal Grote Fout hebt gemaakt door een kind op de wereld te zetten?) maken dat er regelmatig mensen teleurgesteld afdruipen. Afgestraft voordat je begint.

Op een rotonde is er ruimte voor auto’s vanaf een aantal toegangswegen tegelijk. Er rijden lesauto’s, personenbusjes en elektrische auto’s. Er maken wandelaars en (brom)fietsers gebruik van. En hoewel je tegelijk op de rotonde kunt zijn, neemt niet iedereen dezelfde afslag. Dat is zoals de situatie is. Een rotonde deel je met andere gebruikers, elk met een eigen startpunt en route.

Mijn punt? Gebruik internet niet als een standaard kruispunt, met rode verkeerslichten voor iedereen die niet net als jij de Enige Echte Weg Zonder Fouten aflegt. Gebruik internet als een rotonde en pas je attitude, je taalgebruik en je interesse in de ander daarop aan. Er is ruimte genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

bewustwording
MISStainable

Knisperende Stilte

De winter. Mij kun je bijna niet blijer maken – behalve wellicht met een donderende onweersbui in hartje herfst. Maar de winter is close second.

bewustwording
MISStainable

Simpel

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als de dagen beginnen te lengen heb ik onbedwingbare neigingen om me terug te trekken naar een afgelegen plek. Ergens waar je met blote voeten in het gras kan lopen, op een eenpittertje je koffie moet zetten en waar de tijd traag tikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *