Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

We hebben allemaal vast wel gehoord van algoritmes. In de kern is het niets meer of minder dan een aantal stappen zetten om tot een bepaald doel te komen. Lees ook dit vette artikel van De Correspondent om iets meer grip op die definitie te krijgen.

Hoe het precies werkt met social media weet ik gelukkig niet precies. Als ik het wel zou weten, zou ik me ook meteen moreel verplicht voelen om dat te gebruiken om een tegenboodschap te gaan proclameren en ik zoek juist liever de verbinding.

Toch zit er iets niet helemaal lekker. De dingen die aandacht genereren, zitten juist aan de uiterste kanten van het spectrum. Ongeacht het onderwerp. Alsof het speelveld aangegeven moet worden door middel van de meest linksige en de meeste rechtse varianten. Maar er zijn ook mensen die niks hebben met het onderwerp. Of ze zijn genuanceerder in hun uitspraken, of zien in allebei de meningen wel iets en komen per saldo ‘in het midden’. Of iets naar links, of naar rechts, al naar gelang ze het accent ergens op leggen.

Het vervelende van het grootse geschreeuw van uiterste meningen vind ik dat je andere stemmen overstemt. Stemmen die ook gehoord mogen worden, stemmen waaraan je je kunt scherpen. En dan bedoel ik scherpen zónder dat je je eraan snijdt.

Naar de stembus gaan vind ik daarom wat dubbel tegenwoordig. Ik weet dat mijn stem geldt als één stem. Net als de veel harder gebrulde stem, die ook in het stemhokje zijn / haar mening mag geven.

Maar moet ik nu als stemmer extra naar links of naar rechts gaan stemmen, omdat de vocale stemmer helemaal aan de andere kant gaat zitten? Als we in Nederland radicaal stemmen, welke kant dan ook, gaan we dan niet in twee kampen zitten die heel de tijd meningen naar de overkant schreeuwen terwijl we allemaal in onze eigen loopgraven blijven hangen?

Al met al vind ik het met vlagen knap lastig: een mening vormen, in contact blijven met elkaar. Daarom af en toe maar een stil blogje schrijven over hoe we dat met elkaar moeten gaan rooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

bewustwording
MISStainable

Knisperende Stilte

De winter. Mij kun je bijna niet blijer maken – behalve wellicht met een donderende onweersbui in hartje herfst. Maar de winter is close second.

bewustwording
MISStainable

Simpel

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als de dagen beginnen te lengen heb ik onbedwingbare neigingen om me terug te trekken naar een afgelegen plek. Ergens waar je met blote voeten in het gras kan lopen, op een eenpittertje je koffie moet zetten en waar de tijd traag tikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *