Mosterd na de Bulk

Ok toegegeven, een blog over ‘bulk’ nadat er net een serie over bulkverwerking online staat, is wellicht een beetje verkeerd getimed. Toch denk ik dat het een goede aanvulling is, dus lees vooral even door.

Voedselverspilling is een groot probleem in de rijke landen. Er wordt becijferd dat we in Nederland zo’n 33 kilo voedsel per persoon per jaar weggooien. Dat is schrikbarend veel en daarom is het goed dat in de serie hiervoor aandacht werd gegeven aan de manier waarop je voedsel kunt verwerken voordat het de kliko in moet.

Maar voordat we allemaal naar de groenteboer rennen en daar het overschot opkopen wil ik toch het volgende onder de aandacht brengen: er is verschil tussen kopen IN bulk en VANUIT bulk.

Het verwerken van overschot, zoals in de voorgaande serie beschreven is, is heel handig om in te zetten als het spul eenmaal in huis is. Maar dat betekent niet, dat je nu naarstig op zoek moet naar zoveel mogelijk koopjes om je voorraadkast volledig vol te zetten.

Natuurlijk is het fijn als je een lekkere tomatensaus uit je kast kunt toveren na een drukke dag. Überhaupt is het gevoel van zo’n gezonde voorraadkast niet te evenaren, ik kan daar tenminste heel content mee zijn.

Toch wil ik even terug naar de kern. Het doel van bewust leven is juist dat je daar een goede balans in vindt: tevreden met genoeg.

In de praktijk betekent dat, dat je niet hysterisch al het overschot moet gaan opkopen aan het einde van de markt. Of de halve voorraad van de Appie moet gaan inslaan als er iets van je gading in de aanbieding is.

In de praktijk betekent dat, dat je moet zoeken naar de balans in wat je nodig hebt en waar je de zorg voor wilt en kunt dragen.

Dat is de reden dat ik startte met de blog ‘weggeven’. We leven niet alleen op de planeet. En de houding van ‘alles naar je toe trekken’ is nou precies het punt waar we steeds tegenaan lopen als mensheid.

Er is genoeg op de wereld voor iedereen. De verdeling daarvan kan alleen wel ietsje beter, daar zijn jullie het vast mee eens. En hoewel het op kleine schaal wellicht niet zo’n verschil maakt of je een bulk goederen in huis haalt of niet, je levenshouding tegenover bezit straal je wel degelijk uit. En dat kan verder reizen dan je denkt.

Het feit dat je deze blog leest, geeft in ieder geval al aan dat er meer gelijkgestemden zijn dan je denkt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

opinie
MISStainable

pfas en de GEWONE BURGER

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

opinie
MISStainable

PFAS en de gewone burger

Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *