Imperfectionista

Bij het kiezen van de naam van dit platform stond de naam IMPERFECTIONISTA in mijn top 1. Ja, dat lees je goed. Het woord bestaat dan wel niet niet officieel, maar iedereen weet meteen wat het betekent als je het leest: het hoeft allemaal niet zo perfect.

Duurzaamheid, minimalisme, zero waste, veganisme: het zijn prachtige termen. Ze maken mensen bewust van de grenzen van de aarde en de keuzes die we iedere dag hebben om daar verandering in te brengen. Het nare van sommige van die termen is dat het wel erg veel is ineens.

Als je mindert met je jarenlange vleesconsumptie, dan ben je al een eind op weg. Maar perfect is het niet, want dan moet je eigenlijk alle zuivel ook meteen laten staan. En eieren. En honing. En dat laten mensen je dan ook weten.

Als je mindert met het kopen van plastic verpakkingen en de drinkkartonnen van je sinaasappelsap inruilt voor hervulbare flesjes bij de sapmachine van de plaatselijke supermarkt: leuk hoor. Maar ja, dan hervulbare flesje is van plastic toch? En zijn die sinaasappels wel lokaal? Natuurlijk niet.

Zo zijn er heel veel voorbeelden die je kunt noemen. Ze zijn niet perfect. Ze passen niet in het instagram-plaatje van een wit en niksig minimalistisch huis. Ze zijn een gevolg van jouw pad en een momentopname van waar je op dat moment staat.

And guess what? Al zou je je hele leven alleen maar de swab maken naar 2 in plaats van 7 dagen vlees, dan heb je toch aardig wat koeien, schapen, varkens en kippen vermeden. Plus al het voedsel dat naar die keten zou moeten.

En als je twee tetrapakken per week geminderd bent (er vanuit gaande dat je ongeveer 30 bent nu, en toch zeker 50 jaar te gaan hebt), dan spaar je een whopping 5.200 verpakkingen uit.

Uiteindelijk heet de site SIStainable. Ook mooi, want op een andere manier heel herkenbaar. Maar een groot gedeelte van de blogs gaat nog steeds over een paar kleine stappen die je kunt zetten. Soms heel globaal, soms specifiek, maar nooit perfect.

Bewijs nodig? Kom maar eens in mijn huis kijken. Ik heb zowel een safety razor (zeer instawaardig en tamelijk zero waste) als een stapel zeer chemische en vooral niet goed voor het milieu zijnde nagellakken van O.P.I. in mijn la van oud dressoir beautycase zitten.

Ik sluit niet uit dat die nagellakken er ooit uitgaan. Vooralsnog ben ik onderweg en geef ik mijzelf de ruimte om erover te denken en mijn inzicht te laten groeien. Maak ik later met nieuw inzicht andere keuzes? Mogelijk. En zo niet, dan heb ik op andere vlakken gedaan wat ik kon. Ik ben namelijk IMPERFECTIONISTA pur sang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
financiën
MISStainable

KLEDING – costs per wear

In een eerdere blog schreef ik over de Capsule Wardrobe. Een kledingkast die in de kern bestaat uit tijdloze kledingstukken en die je als basis gebruikt om je outfits mee samen te stellen. Vandaag iets meer over de financiële kant daarvan.

bewustwording
MISStainable

KLEDING – Capsule Wardrobe, de uitleg

De gemiddelde mens draagt slechts 20% van de kleding die in de kledingkast ligt. Een snelle rekenaar 😉 weet dan dat 80% van je kleding ongebruikt en dus alleen maar kastvulling is. Dat kan beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *