Eieren voor je geld

Op de socials bestaan er veel manieren om je te verdiepen in verschillende onderwerpen. Zo ben ik lid van een facebook-groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Ik vind de titel best intrigerend, want deze twee lijken elkaar tegen te spreken.

‘Vrekken’ heeft voor de meeste mensen een negatieve connotatie. Het valt in het rijtje met gevoelige woorden als uitknijpen, verkeerde zuinigheid en heeft al met al een hoog ‘Scrooge’-gehalte.

Het woord ‘consuminderen’ is een neologisme en werd voor het eerst gebruikt in 1972. Niet dat ik daarbij was, noch het zelf samengesteld heb. Dit vond ik namelijk op het internet. Het woord is goed ingeburgerd bij de mensen die wat bewuster omgaan met consumeren en heeft al met al een tamelijk weloverwogen positieve connotatie.

Laatst postte er iemand in de groep dat ze de eieren nogal duur vond de laatste tijd. Prijs en aantal eieren voegde ze toe. In no time was de comment-sectie een opsomming van eierprijzen en waar het dan wel het goedkoopste was. (Hint: op het platteland bij een boer zijn ze blijkbaar betaalbaarder dan als je in de binnenstad van Amsterdam woont.)

Iedereen weet dat er vogelgriep heerst – dat heeft effect op de verkrijgbaarheid van eieren. Op het moment van schrijven zitten we in een oorlog, waarbij Oekraïne als belangrijke leveranciers van graan op dit moment even wat anders aan het hoofd heeft. Daarmee is onder andere kippenvoer duurder geworden. En ik weet niet precies hoeveel megawatt stallen precies verbruiken, maar de energieprijzen zijn ook niet mals.

Kortom: eieren worden duurder en we kunnen daar als consument weinig aan veranderen.

Wat we wel kunnen doen, is kiezen op welk stuk van het bewust-leven spectrum we willen zitten: zijn we vrek (zoveel mogelijk eieren voor zo weinig mogelijk geld) of consuminderaars (minder eieren voor meer geld). En grappig genoeg zitten allebei de types dus in zo’n groep.

Als het aan mij ligt, kies ik eieren voor mijn geld. Minder eieren dan wel, maar wel met de wetenschap dat ik mijn best heb gedaan om met mijn portemonnee te kiezen in welke vorm van economie en samenleving ik zou willen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

gezin
MISStainable

Brainwave

In huize SIStainable wordt er gepoetst met Den Electrischen Tandenborstel. Iedereen heeft zo’n ding en met uitzondering van de logeerpartijen (waarop meestal een analoge borstel mee gaat) wordt deze dagelijks gebruikt.

systemen
MISStainable

Ruk naar links

Ok toegegeven, dit is niet mijn meest serieuze stukje ever. En ondanks datgene wat de titel impliceert, gaat het ook niet over politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *