De 10e

(Even eerlijk. Wie van jullie dacht bij het lezen van de titel: de 10e kan die vallen? Insert hierbij ook vooral zo’n semi opgewekte stem waardoor je denkt dat het echt gaat gebeuren deze keer.)

Hoewel ik me nu bedenk dat ik daar ook eens over wil schrijven, is dat niet het onderwerp van deze blog. Ik wou namelijk eens schrijven over genoeg.

Wie van jullie houdt er van chips? Ik kan natuurlijk niet zien welke handen omhoog gaan, of wie er op het moment van lezen een gelukzalige glimlach op het gelaat krijgt. Maar ik vermoed zomaar dat er buiten mijzelf meerdere mensen zijn die zo’n zak kraakverse knabbels wel kunnen waarderen.

Ook niet gek. Chips heeft een aantal prima eigenschappen: het is hartig (de smaak ‘umami’ zit er in, waardoor we er graag meer van eten), kraakt voor een spannend mondgevoel en eenmaal gekauwd veranderd de textuur ook nog eens in silky smooth.

Daarnaast associëren we chips ook met dingen als ‘een avondje vrij’, ‘feestje’, ‘lekker Netflixen’. Ook niet bepaald vervelende bezigheden. Kortom: chips heeft een positieve connotatie.

Nu een tweede vraag. En denk gerust even na over het antwoord, want dit is een breinbreker. Vanaf welk chipje wordt de eerste rush van smaakexplosie, het gevoel van ‘lekker zo’n zak’ en focus op wat je aan het doen bent minder? Het vierde handjevol dat je naar binnen schuift, het vijfde?

De crux van chips is, dat de curve van lekkerheid naar beneden afbuigt naarmate we er meer van eten. Het wordt niet vies (nou ja, misschien dat het je gaat tegenstaan als je 10 zakken achter elkaar leeg moet eten), maar het geeft in ieder geval niet meer dat zelfde enthousiasme als de eerste hap.

Er zit een grens aan. En datzelfde geldt ook voor slagroomtaartjes: de 12e achtereenvolgende is lang niet zo lekker als de eerste. En de 50e bitterbal staat je gewoonweg tegen, terwijl de eerste juist een heerlijk weekend inluidde.

Mijn punt is: denk eens na over wanneer je aan het genieten bent en wanneer het gewoon graaien is geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
informatie
MISStainable

So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

bewustwording
Maaike

Cursor

Zoals alles in het leven heeft ook mijn schrijverij een ritme. In de herfst ben ik helemaal in balans, in de winter ben ik aan het contempleren. En als de dagen beginnen te lengen beginnen de onderwerpen, woorden, beelden op te borrelen en schrijf ik me het ongans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *