SHELFtember

I’m a sucker for wordplay, zelfs als ze zo slecht zijn als deze samenstelling tussen het Engelse woord ‘ Shelf’ en de maand ‘September’. De term is al een aantal jaar in zwang, en de CHALLENGE is vooral bekend als je een beetje rondzwerft op Amerikaans Zero Waste-platforms.

Als nuchtere Hollander voel ik me minder verbonden met de voor mij overdreven enthousiaste manieren waarop Amerikanen hun Zero Waste experience ervaren en delen. Toch kan ik er regelmatig wat leuks uithalen en vind ik een Challenge op z’n tijd wel leuk.

Wat houdt de Shelftember Challenge in?

Eigenlijk is het heel simpel. Heel de maand september kook en bak je uit je eigen voorraad. Op die manier verwerk je ook de spullen die al lang op de plank (shelf) staan en die je eigenlijk vergeten bent. En de artikelen die je een keer gekocht hebt, maar niet in je wekelijkse kookroutine zitten. Artisjokharten bijvoorbeeld. Of dat potje rucolapesto. Of drie verschillende verpakkingen met een restantje pasta die allemaal net niet genoeg zijn voor een volledige maaltijd. Of die gedroogde linzen* die je steeds overslaat omdat je er geen goed recept bij kent.

De truc is dat je jezelf een zeer klein weekbudget geeft voor met name de verse artikelen. En je start dus niet met je boodschappenlijstje, maar met je hoofd in je keukenkastlade / kelder / vriezer / opbergkast. Vanuit daar bedenk je wat je gaat eten en koop je er eventueel wat bij.

Met dit in het achterhoofd daag ik je uit om eens te kijken of je komende maand eens uit je voorraad kunt koken. Wie weet wat je allemaal uitspaart en daarbij is het ook heel bevredigend om je kasten eens te ontdoen van alle overbodige spullen.

Toegegeven, je zult best wel eens bijzondere combinaties op tafel zetten. Maar wellicht bevallen ze zo goed, dat je die kunt bombarderen tot nieuwe klassiekers. ; )

* Die linzen hè, die kan je met een blik tomaten, wat verse (soep)groente en als je het lekker vindt met een aan stukken gesneden chorizo waanzinnig goed verwerken tot een voedzame maaltijdsoep.

(Maarrr… alleen als je die linzen al hebt liggen hè? Anders mag dat pas in oktober weer. Eerst SHELFtember.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *