Primark

Hoe Primark toch duurzaam kan zijn. Oftewel: waarop baseer je je keuzes.

Sinds een jaar of zeven heb ik een vrij simpele basisgarderobe. Geen hysterische kleuren (er is zelfs een periode geweest waarin voornamelijk zwart de boventoon voerde) en alles past bij elkaar. Vijf jaar geleden kwam ik erachter dat die simpele kledingkast zelfs een naam heeft: een capsulewardrobe. Was ik ineens hipper dan ik dacht.

Het heeft me denk ik twee keer alle seizoenen gekost om mijn ideale balans te vinden. Nu hoef ik alleen maar iets te vervangen als het versleten is, of als het me niet meer (aan)staat. Ieder seizoen check ik mijn spullen en vul aan waar nodig.

Sinds kort heb ik de eerste stappen op Vinted gezet, dat is een platform waarop mensen preloved kleding aanbieden. Ik ben met stip de laatste uit mijn omgeving die daarmee aan de slag gaat. Alles met onbekend en downloaden en andere vibes kostten me nu eenmaal wat dapperheid.
Uiteraard had ik dat veel eerder kunnen doen, want kan een kind de was doen met die app en is de manier van handelen supersimpel. Maar goed, dit is nu eenmaal hoe ik in elkaar steek.

Ik dacht wel weer na over duurzaamheid hierin. Ik mag dan gewend zijn om weinig kleding te kopen, maar ga wel voor items van een goed merk. Daarmee bedoel ik niet de kleding-met-logo waarmee je als een wandelende reclamezuil fungeert,  maar kleding die onder de juiste omstandigheden wordt geproduceerd.
Gek genoeg is in het kader van duurzaamheid een tweedekans t-shirt van de Primark dus beter voor het milieu dan een nieuw aangeschaft shirt van een merk als Armed Angels. Is dat je enige meetlat, dan kan je dus die route kiezen.
Tel je de arbeidsomstandigheden ook mee in je keuze, dan valt de keuze weer gunstiger uit voor een nieuwe Armed Angels ipv de tweedehands Primark.

Gelukkig is er op Vinted ook een goed aanbod van preloved kleding waarbij duurzaamheid en arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel staan. Dan heb je dus een driedubbel doel behaald: duurzaam, herbruik en met respect voor de handen die eraan gewerkt hebben.

Oja. Mocht je ooit aan een capsule wardrobe gaan beginnen: gooi nooit rigoureus al je kleding overboord, maar geef ze een tweede kans. Op een platform als Marktplaats of Vinted kan je je overtollige kleding meestal goed kwijt. En wie weet kan ik dan nog een keertje een prachtjurk scoren die mijn middelbare vetrolletjes liefdevol verbloemd. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
informatie
MISStainable

So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

bewustwording
Maaike

Cursor

Zoals alles in het leven heeft ook mijn schrijverij een ritme. In de herfst ben ik helemaal in balans, in de winter ben ik aan het contempleren. En als de dagen beginnen te lengen beginnen de onderwerpen, woorden, beelden op te borrelen en schrijf ik me het ongans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *