NU NIET NODIG

Aan de start van het nieuwe jaar, heb ik het volgende acroniem voor je: NNN. Onthoud deze, ik leg zo uit waarom dit goede kans maakt je mantra voor 2024 te worden. Zeker als het één van je voornemens is om betere keuzes te maken voor de wereld.

Lees even voorgaand blog om goed beslagen ten ijs je komen.

NNN: Nu Niet Nodig. Ok, dan heb je je dat als overkoepelend mantra voor 2024 voorgenomen.

Toch zit het diep in ons koopsysteem om geprikkeld te worden door wat we voorbij zien komen. Er worden aan alle kanten strategieën losgelaten op ons om ons te verleiden te kopen.

Impuls-aankopen: als je bij de HEMA in de bak met een schreeuwend ‘50% korting’-logo toevallig een sportlegging ziet liggen in je eigen maat. Subtielere manieren: als je voor de 30e keer tussen de doorscrollende kattenfilmpjes die reclame ziet met die slowjuicer waarover een te strakke 50-er jubelend de loftrompet steekt. Met zo’n handig linkje, zodat de drempel om deze te kopen na dagenlang geïndoctrineerd te zijn verdwenen is en je voor de bijl gaat.

Mijn strategie is als volgt: als ik denk iets nodig te hebben, dan schrijf ik het op. Dat kan op mijn telefoon zijn (lijstje in notities, appje naar mijzelf), of achterin mijn notitieboekje. Ik noteer de datum bij de wens. Dus er staat zoiets als 17/08/23 – houten speelgoedauto’s. Of 19/11/23 – all stars zwart (mt.4)

De All Stars heb ik al, maar gaan na verloop van jaren wel echt slijten. Ik weet dus dat ik die in de komende periode aan ga schaffen, maar neem wel de tijd om bijvoorbeeld op Vinted rustig rond te scrollen.

Die houten auto’s zijn leuk, maar zeker niet noodzakelijk. Daarom doe ik er niks mee, en kijk na een maand of wat of ik het nog steeds een briljant idee vind om daarin te investeren.

Indien ja, dan sta ik mezelf toe om daar wat gerichter naar te gaan zoeken. Kom ik iets tegen, dan laat ik dat linkje open staan en zet die in een aparte lijst. Op mijn telefoon kan je je openstaande zoekacties verdelen in categorieën – ik heb standaard een tamelijk lange receptenlijst, plus een aantal consumenten-linkjes in een aparte categorie. De aparte lijst helpt om het wat uit het zicht te houden.

Komt de wens, ondanks deze voorzorgsmaatregelen, toch steeds terug? Dan heb ik er geen enkel probleem mee om de items te kopen. Ik zoek dan meestal eerst tweedehands (Marktplaats, Vinted), want dat betreft items die al geproduceerd zijn en dus geen extra druk op de aarde geven.

En als het daar niet te vinden is, dan gun ik mezelf ook het plezier van een nieuwe aanschaf. Geen stress, geen drama. Ik heb immers mijn best gedaan om ten eerste de wens te toetsen aan de realiteit, en daarna gekeken of er manieren zijn om de impact daarvan te verkleinen.

Jullie lezen dus nu een blog van iemand die inmiddels in het bezit is van deze prachtige houten auto’s. En die afgelopen zondag lekker over de vloer dweilde en met de op visite zijnde kinderen een prachtige weg bouwde van Waytoplay met een heuse parkeerplaats. Voor de op marktplaats gevonden auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *