Mei PlasticVrij ABC – Y

In 26 dagen neem ik je langs het alfabet mee met tips en tops. Om kleine stappen te zetten op de afvalstroomladder. En dan bedoel ik stappen naar beneden qua afval, en stappen naar boven qua kennis.

Vandaag de Y van Yoghurt.

Deze zagen jullie van wel aankomen, vooral ook omdat er bijna niks te verzinnen is met een Y. (En kom maar op met tips als je wel iets weet…)

Ik ben van de scholing die vindt dat je niet helemaal veganistisch hoeft te gaan leven om de wereld te redden. En hoewel we de hoeveelheid zuivel in ons gezin een stuk hebben verminderd, is yoghurt nog steeds een onderdeel van de start van onze dag. Zelfgemaakte granola, wat fruit van het seizoen (of uit de vriezer) erin en een dotje yoghurt on top: dat is de start van mijn dag in ieder geval.

Omdat we in de stad wonen, is het niet rendabel om op zoek te gaan naar een boer die yoghurt in flessen aanbiedt. Simpelweg omdat de gemaakte kilometers niet opwegen tegen de besparing betreffende de verpakking.

Ben je in de gelukkige omstandigheden dat je die ruimte wel hebt: geniet dan van dat voorrecht. 🙂

Wat ik wel doe, is de tetrapakken in het voorjaar hergebruiken als kweekpotje. Snijd of knip hiervoor het pak overdwars door de helft en spoel goed schoon. Vullen met (kweek)grond en plemp daarin je tomatenzaadjes, sinaasappelpit of de onderkant van reeds afgesneden stengel van de bosui.

Er zijn plekken waar doppen van onder andere tetrapakken ingezameld worden, vaak ten bate van een goed doel. Wellicht is dat ook in jouw buurt, dus zoek bijvoorbeeld even op de actie van KNGF Geleidehond of de actie van de familie van der Molen voor stichting KiKa.

We zijn bijna aan het einde van de maand gekomen met ABC-tips om je afval te verminderen. Ik zou het heel cool vinden als je deelt welke tips je zelf nog hebt, dus reageer gerust in de comments.

Gebruik de hashtag #meiplasticvrij en #doemeemethetplasticABC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *