Mei PlasticVrij ABC – X

In 26 dagen neem ik je langs het alfabet mee met tips en tops. Om kleine stappen te zetten op de afvalstroomladder. En dan bedoel ik stappen naar beneden qua afval, en stappen naar boven qua kennis.

Vandaag de X van Xylifresh.

Ja, daar moest ik even over nadenken, die X. Ik zou ook nog iets kunnen schrijven over Xerox machines (oftewel printers), maar het inzetten van een merknaam voor kauwgom vond ik in dit geval ook acceptabel.

Eens temeer omdat er in kauwgom in plaats van het aloude gom (daar komt het woord vandaan) inmiddels vervangen door synthetisch rubber. Je kauwt dus op plastic. Dat is ook de reden dat kauwgom alleen bij het restafval weggegooid mag worden en niet gerecycled kan worden.

Ik maak me sterk dat ik geboren ben met kauwgom in mijn mond. In ieder geval zat het in mijn standaard-meeneem kit op het Voortgezet Onderwijs: kauwgom en Blistex (lippenbalsem gemaakt van restanten van de olie-industrie).

Pas na mijn 30ste ben ik me bewuster gaan verdiepen in wat ik in mijn mond stopte als ik weer zo’n peppermint-exemplaar naar binnen mikte. Dat was toch even schrikken, voor mij in ieder geval voldoende info om cold turkey af te kicken.

Buiten het feit dat plastic kauwen niet in de top vijf van slimme dingen staat, is de verpakking vaak ook om te huilen. Dat aluminiumlaagje tegen een voorgevormd plastic houdertje geplakt schreeuwt ook niet echt ‘duurzaamheid’.

De komende maand krijg je elke dag een ABC-tip om je afval te verminderen. Ik zou het heel cool vinden als je meedoet, dus geef me een volg en tag vriend, vijand en familie om ze uit te dagen om mee te doen. Spread the word dat #meiplasticvrij alive and kicking is en dat jij de uitdaging aan gaat!

Gebruik de hashtag #meiplasticvrij en #doemeemethetplasticABC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

gezin
MISStainable

Brainwave

In huize SIStainable wordt er gepoetst met Den Electrischen Tandenborstel. Iedereen heeft zo’n ding en met uitzondering van de logeerpartijen (waarop meestal een analoge borstel mee gaat) wordt deze dagelijks gebruikt.

systemen
MISStainable

Ruk naar links

Ok toegegeven, dit is niet mijn meest serieuze stukje ever. En ondanks datgene wat de titel impliceert, gaat het ook niet over politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *