Mei PlasticVrij ABC – R
RETHINK
Wat je niet koopt, hoef je ook nooit te onderhouden. Je hebt er geen verpakkingsafval van, het houdt je portemonnee gezond en het komt niet in de onderstaande cyclus van beslissingen terecht.
REFUSE
Je bent niet verplicht om alles wat je aangeboden wordt klakkeloos aan te pakken. Zeg nee tegen proeverijtjes in de supermarkt, dat scheelt je een wegwerpbekertje. Zeg nee tegen flyers van politieke partijen, goede doelen etc. Als je informatie wilt, kan je dat heus online opzoeken.
REDUSE
Verminder het aantal bezittingen dat je inmiddels al hebt. Wat heb je aan drie kaasschaven als je er slechts eentje gebruikt? Zoek er een andere bestemming voor, zie ‘Regift’.
REUSE
Ok, misschien heb je de neiging om een mooie waterkan te kopen. Maar kan je die behoefte ook omzeilen door iets te gebruiken dat je al hebt? Misschien een mooie fles waarin appelsap heeft gezeten. En die koffiebeker die je onderweg steeds meeneemt is misschien wat gedeukt, maar je kan ‘m nog prima gebruiken.
REPAIR
Niet alles wordt gemaakt voor de eeuwigheid. Sterker nog: veel in deze maatschappij is gemaakt om steeds opnieuw te kopen. Toch zijn er veel dingen die het repareren waard zijn. Denk aan truien waarvan de boord rafelt: iedere stoffenwinkel verkoopt voor een kleine prijs nieuwe boorden. Denk aan schoenen die door een schoenmaker volledig verzoold kunnen worden. Denk aan de serveerschaal die gebroken is: met kintsugi is dat mooi te repareren (al kan dat met gewone Bison-kit ook prima).
Je hoeft geen sjofel leven te gaan leiden, maar alles weggooien als het even tegensputtert is weer een ander uiterste.
REGIFT
Die twee kaasschaven kan je best aan een nichtje geven die net op zichzelf gaat. Of in de weggeefkast in de buurt leggen. Of doneren aan een Goede Doelen- of KringloopWinkel.
RECYCLE
De minst effectieve van deze hele cyclus, maar als je dan toch iets weggooit doe het dan goed. Plastic bij plastic, oud papier apart, glas wegbrengen, statiegeldflessen inleveren bij de supermarkt.
(ROT)
Dat is de geheime 8ste. Bananenschillen, klokhuizen van appels, de restanten van de net getrimde klimop: dat kan allemaal verwerkt worden tot prima compost. Veel gemeenten hebben een GFT-afval systeem, maar een kleine composthoop in je tuin of een compostemmer op het balkon is in veel gevallen ook een prima optie.
De komende maand krijg je elke dag een ABC-tip om je afval te verminderen. Ik zou het heel cool vinden als je meedoet, dus geef me een volg en tag vriend, vijand en familie om ze uit te dagen om mee te doen. Spread the word dat #meiplasticvrij alive and kicking is en dat jij de uitdaging aan gaat!
Gebruik de hashtag #meiplasticvrij en #doemeemethetplasticABC

Of kies voor
Deel dit bericht op:

pfas en de GEWONE BURGER
Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont). Zie ook voorgaande blog.

PFAS en de gewone burger
Huize SIStainable staat in het mooie Dordrecht, dat de laatste tijd nogal in het nieuws is vanwege de fabriek Chemours (voorheen DuPont).