KLEDING – Capsule Wardrobe, de uitleg

De gemiddelde mens draagt slechts 20% van de kleding die in de kledingkast ligt. Een snelle rekenaar 😉 weet dan dat 80% van je kleding ongebruikt en dus alleen maar kastvulling is. Dat kan beter.

Susie Faux, eigenaresse van een Londense boetiek, heeft de term Capsule Wardrobe geïntroduceerd. Nu snap ik wel dat het een goede verkoopstrategie kan zijn. Reclame is tenslotte niets meer dan het zeggen dat jij als klant een probleem hebt, dat je met de aanschaf van product X kan ondervangen. Vrijwel iedereen heeft wel eens voor de kledingkast staan zuchten dat je niks hebt om aan te trekken. Beetje toevallig dat zo’n dame tegen je zegt dat je méér moet kopen omdat je niks hebt om aan trekken toch?

Maar in dit geval denk ik dat deze dame een punt heeft. Niet omdat je meer nodig hebt, maar omdat wat je in de kast hebt liggen niet efficiënt is.

Want hoeveel spijkerbroeken liggen er eigenlijk op je stapel en waarom draag je steeds maar die ene? Hoeveel kerstjurkjes hangen er naast elkaar kastvullend te zijn zonder dat ze er ooit uit komen? En leuk hoor, die boyband t-shirts. Maar ze liggen al jaren achterin je kast onzichtbaar te zijn.

Laten we eerlijk zijn. Veel van je kleding draag je niet omdat je het gewoonweg niet meer past. Of omdat de kleur maakt dat je eruit ziet alsof je een ziekte onder de leden hebt. Of omdat je het nergens mee kunt combineren.

Een Capsule Wardrobe is een collectie van basisitems die niet uit de mode gaan.

Voorbeeld 1: een passende spijkerbroek die je kunt ‘uppen’ met een blouse, blazer en mooie hakken. Maar diezelfde broek kan ook met je boyband t-shirt, leren jack en Docs.

Voorbeeld 2: je favoriete jurkje dat nog steeds comfortabel zit, maar dat je eigenlijk niet kan combineren met iets dat in je kast hangt. Koop er voor in de winter een vest bij en voor in de zomer leuke sandalen.

De spijkerbroek en het jurkje uit het voorbeeld zijn dan de basisitems. Als je de blazer zowel boven spijkerbroek als over het jurkje kan dragen, kan dat ook prima een basisitem zijn.

Een Capsule Wardrobe heb je niet in één dag voor elkaar. Het vereist inzicht, planning en vooral een nuchter hoofd. Daarom is dit de eerste blog in een serie waarin we duiken in de wereld van duurzame kleding, bewuste inkoop, ‘costs per wear’, kleurenleer en meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
informatie
MISStainable

So there goes that bubble

Huize SIStainable reduceert al jaren het huishoudelijk afval. Huize SIStainable eet voornamelijk plantaardig. Huize SIStainable gaat niet ver op vakantie, gebruikt slechts een kleine auto en deelt het huis met meerdere mensen van buitenaf. Daarom is mevrouw MISStainable tamelijk tevreden met de behaalde resultaten.

bewustwording
Maaike

Cursor

Zoals alles in het leven heeft ook mijn schrijverij een ritme. In de herfst ben ik helemaal in balans, in de winter ben ik aan het contempleren. En als de dagen beginnen te lengen beginnen de onderwerpen, woorden, beelden op te borrelen en schrijf ik me het ongans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *