(Het geld ligt) voor het oprapen

Het afgelopen jaar heb ik alleen maar gratis borrelnootjes gegeten, en ik hier vertel hoe ik dat gedaan heb.

Sinds de zomer van 2021 is er ook op kleine flessen en blikjes statiegeld ingevoerd. Het zal niemand ontgaan zijn, onder andere omdat er rondom de opstart van het nieuwe systeem nogal wat hick-ups waren: mensen die oude blikjes zonder statiegeldlabel probeerden in te leveren, flessenautomaten die vastliepen etc.

Nu zijn de meeste mensen er wel aan gewend en zijn de automaten beter afgesteld op de nieuwe formaten.

Het moet gezegd worden: aan het zwerfafval is te zien dat er minder van deze flesjes weggegooid worden. Dat weet ik, omdat ik regelmatig een rondje in de buurt prik. Ik heb zo’n grijpstok en een heuse afvalzakhouder (ja ja, dan weet je dat je pro-prikker bent), maar net zo vaak neem ik een paar losse items mee als ik erlangs loop.

Vanaf 01-01-23 tot 31-12-23 dacht ik eens bij te gaan houden hoeveel statiegeld er voor me lag te wachten. In het begin vergistte ik me in de tarieven (ik dacht €0,10 per blikje, maar dat bleek €0,15), daarom klopt het totaalbedrag niet helemaal. Maar ik heb, zónder de bewust ingeplande prikrondjes, een whopping €48,65 geraapt.

Een gedeelte daarvan zette ik in de doneerringen (ook wel: statiegeldbeugel) die de gemeente Dordrecht op verschillende plekken geïnstalleerd heeft.

De rest leverde ik zelf in (tip: kan je gewoon meegeven met de boodschappenbezorgdienst, scheelt weer gedoe) en daar kocht ik lekkere snacks van. Onder andere de borrelnootjes waar ik momenteel fan van ben. 

Over afval rapen komt nog een blogje online, so stay tuned…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

imperfectionista
MISStainable

Over.stemmen

Hoewel social media ons op een bepaalde manier met elkaar in contact brengt, zie ik ook veel nadelen. Om te beginnen: mensen met de grootste b*k krijgen de meeste digitale duwtjes in de rug. Reuring is rating.

informatie
MISStainable

Medisch afval

Op facebook volg ik een groep die ‘Vrekken en Consuminderen’ heet. Een flinke groep zeer diverse mensen delen daar hun tips en gedachten over (be)sparen in verschillende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *