Capsule Wardrobe – verfijnen

Als het goed is heb je in eerdere blogs gelezen over de opzet van je Capsule Wardrobe. Je hebt bedacht wat voor jou handig is om ‘op voorraad’ te hebben, voordat je al je spullen in de was hebt. Je hebt gekeken welke kleding je blij maakt. En waarom. Maar nu?

Nu ga je met de basis in de hand én de kleding op je bed (die van stapel 1 uit ‘stijl, kleur en vorm’) kijken welke items je al hebt. Grote kans dat je al een paar prachtexemplaren bezit.

Nu kun je op twee manieren aan de slag.

Voor de mensen die visueel zijn ingesteld raad ik aan om kleding in setjes bij elkaar te gaan leggen. Ik neem even een broek als voorbeeld. Zoek bij deze broek ALLE kleding die daar bij gedragen zou kunnen worden: truien, shirts, schoenen, jasjes, blouses – noem maar op. Probeer met de broek twee mooie combinaties te maken: eentje voor een chilldagje (lekkere hoodie erbij, sneakers eronder) en eentje voor een leuke lunch met vriendinnen (blouse, jasje er over, gezellige hakken eronder). Allebei met als basis die broek.

Maak van allebei de outfits een foto en bewaar die in een mapje in je telefoon.

Dit doe je ook met de jurk die je zo leuk vindt, dat rokje wat nog steeds je lievelings is en zo ga je alle kledingstukken af.

Het kan zijn dat je voor die ene broek eigenlijk geen handige trui hebt. Of dat dat jurkje wel mooi is, maar dat je het zonder vest eigenlijk niet kan dragen in de winter. Maak daar dan een aantekening van op je verlanglijstje: ‘vest, liefst in de kleur zus-en-zo, halflang, zodat ik het kan dragen bij die ene jurk maar ook over dat bloesje’.

Heb je alle kleding gematcht, dan tel je het aantal combinaties dat je kunt maken en bepaal je of je daar mee uit kunt komen (ik houd zelf de wascyclus aan om te checken of mijn capsule toereikend is).

Voor de mensen die meer een schrijf- en/of Excel-breinig zijn, zou ik een fijne sheet aanraden. Maak eerste een lijst met de kledingstukken die op Stapel 1 liggen. Schrijf dat op een blaadje of zet in je Excel-lijst. Voeg daar meteen specs aan toe, zoals de kleur, lengte en eventueel het materiaal van het desbetreffende kledingstuk.

Mix en match de items net zoals hierboven beschreven, maar dan schrijvende wijs. Of excellender wijs. Als je brein werkt zoals het mijne, zie je daar ook een patroon in ontstaan en merk je dat die ene trui wel bij bij zes dingen past, maar niet zes dagen te dragen is. Daar zit dan een hiaat en heb je ruimte voor een extra kledingstuk.

Goed gedaan! Weer een hele stap gezet in de route naar een fijne en overzichtelijke kledingkast. Heb je er al zin in?

Met de ontstane verlanglijstjes kan je de komende periode rustig aan de slag gaan. Daarover vertel ik meer in een volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht op:

bewustwording
MISStainable

Knisperende Stilte

De winter. Mij kun je bijna niet blijer maken – behalve wellicht met een donderende onweersbui in hartje herfst. Maar de winter is close second.

bewustwording
MISStainable

Simpel

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als de dagen beginnen te lengen heb ik onbedwingbare neigingen om me terug te trekken naar een afgelegen plek. Ergens waar je met blote voeten in het gras kan lopen, op een eenpittertje je koffie moet zetten en waar de tijd traag tikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *